Denník N

Truban: Nie som marketingový panák, ktorého postavili, aby bol pre národ sexy

Michal Truban. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Truban. Foto N – Vladimír Šimíček

Sme možno neskúsení, ale aj tak sa nám v politike podarilo možno viac ako Andrejovi Dankovi, hovorí líder koalície PS/Spolu.

Michal Truban (35) je predsedom Progresívneho Slovenska a volebným lídrom koalície PS/Spolu. Posledné týždne musel médiám vysvetľovať svoju minulosť aj vzťah k drogám. Vyšetrujú ho aj pre údajné šírenie toxikománie. V rozhovore hovorí:

  • či to koalícii PS/Spolu uškodilo a či ho už predvolala polícia,
  • ako zvláda televízne debaty, v ktorých je častým hosťom,
  • v akej fáze sú rokovania o trojkoalícii so stranou Za ľudí,
  • ale aj prečo je PS/Spolu pri kauzách typu Jankovská vidieť menej ako Matoviča.

Aké ste mali leto?

Náročné. Veľa som sa naučil, aj vnútorne som si prechádzal myšlienkami, prečo som vlastne vstúpil do politiky. Aj keď to často bolo ťažké, mám pocit, že som z toho celého vyšiel silnejší. Keď vidím, čo všetko sa dá urobiť, čo všetko sa dá otočiť proti človeku, tak ma to ešte viac motivuje.

Vy máte pocit, že ste z debát o svojej minulosti vyšli silnejší, ale navonok to tak nevyzerá. V júni vám v prieskume dôveryhodnosti Focusu verilo 28 percent ľudí, 44 percent nedôverovalo a takmer 30 percent respondentov si o vás nemyslelo nič alebo vás nepoznalo. Po lete vaša poznateľnosť citeľne narástla, no rozšíril sa počet ľudí, ktorí vám neveria. V septembri vám dôverovalo 27 percent občanov, neverilo už 62 percent ľudí.

Nie je to úplne takto. Do istej miery to platí, ale máme vlastné prieskumy, podľa ktorých sa moja dôveryhodnosť v posledom čase zvyšuje. Ani v lete, počas tej kauzy, nedošlo k nejakému veľkému prepadu. Po lete sa navyše čísla začali zase zvyšovať.

Takže vo vašej strane či v strane Spolu nie sú znepokojení z vašich videí a z toho, ako to teraz budú využívať vaši súperi?

Je jasné, že mi to budú súperi pripomínať, no ja si myslím, že to už ani veľmi nefunguje. Ľudia vidia, že krajina má úplne iné problémy. Nezľahčujem to, no nemyslím si, že vo verejnosti existuje veľké znepokojenie z toho, čo som kedysi hovoril na nejakej prednáške.

Pre jedno z vašich starších videí z konferencie Manager Expo, v ktorom ste skúsenosti s drogami použili ako paralelu pre cestu k úspechu, vás vyšetruje polícia pre podozrenie zo šírenia toxikománie. Už si vás predvolali na výsluch?

Predvolali, ale celé to vnímam len ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Michal Truban

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie