Denník N

Xavi žije v Katare: Bez demokracie, ale lepšie ako v Španielsku. Nemáme kľúč od domu

Xavi po poslednom zápase za Barcelonu, po ktorom sa odsťahoval do Kataru. Foto - TASR/AP
Xavi po poslednom zápase za Barcelonu, po ktorom sa odsťahoval do Kataru. Foto – TASR/AP

Pred pár rokmi patril k najlepším hráčom na svete a v Barcelone tvoril výbornú záložnú trojicu so Sergiom Busquetsom a s Andrésom Iniestom, teraz pracuje ako tréner v katarskej lige.

Legendárny Xavi Hernández (39) sa okrem futbalu často vyjadruje aj k spoločenským témam – v nedávnom rozhovore pre španielske periodikum 20minutos chválil politický systém v Katare.

„Nežijem v demokratickej krajine, ale verím tomu, že systém tu funguje lepšie ako v Španielsku,“ povedal. „Budem voliť (v novembrových voľbách v Španielsku), samozrejme. Chcem to najlepšie pre svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí. Bohužiaľ, vidím, že v Španielsku to nefunguje správne,“ dodal.

„Tu máme pokojnú myseľ a bezpečnosť. Nemáme kľúč od domu, auto necháte so zapnutým motorom. (Manželka) Núria mi hovorí, že ak tu zostaneme bývať, bude to lepšie aj pre naše deti. Obe sa tu narodili. V Katare sú ľudia šťastní,“ vysvetľoval.

Xavimu oponovali, že v Katare vládne autokratický režim. „Je pravda, že tam nie je demokracia. Ale ľudia sú šťastní. Tešia sa z kráľovskej rodiny, majú jeho (emira Tamima bin Hamada Al Thaniho) fotografie v aute. Stará sa o svojich občanov.“

Xavi okrem toho, že je trénerom Al-Saddu, je aj jedným z hviezdnych ambasádorov najbližšieho futbalového svetového šampionátu v roku 2022, popri Brazílčanovi Cafúovi či Kamerunčanovi Samuelovi Eto’o.

Britský publicista Colin Millar na Xaviho výroky na Twitteri reagoval: „V Katare sa ‚zločiny‘ ako homosexualita alebo rúhanie trestajú smrťou. Sto rán bičom sa používa pri konzumácii alkoholu alebo nezákonných sexuálnych vzťahoch. Je tam nútená práca. Svedectvo ženy pred súdom má hodnotu polovice mužského svedectva. Xavi je absolútnou hanbou.“

Podporil referendum v Katalánsku

Ešte nedávno pritom verejne vystupoval proti spôsobu, akým Španielsko reagovalo na referendum o nezávislosti Katalánska. Reportérovi portálu TifoFootball Jamesovi Montaguovi rozprával, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie