Denník N

Policajný tím Hmla pracuje na mobilnej komunikácii Jankovskej aj sudcov

Monika Jankovská po rezignácii na post štátnej tajomníčky. Foto - TASR
Monika Jankovská po rezignácii na post štátnej tajomníčky. Foto – TASR

Zaistené mobily Moniky Jankovskej a sudcov už nebude riešiť len vyšetrovateľ. Šéf NAKA vytvoril samostatnú pracovnú skupinu. Mala by rýchlejšie dospieť k záverom.

Vyšetrovaním prípadu zaistených sudcovských mobilov sa zaoberá samostatná pracovná skupina Hmla. Zriadil ju riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dal tak jasne najavo, že to považuje za prioritnú kauzu pre svojich elitných vyšetrovateľov.

K vyšetrovateľovi sa tak pridáva aj analytik a operatívci, oznámila dnes polícia na svojom Facebooku. Takéto samostatné tímy vznikajú, aby v prípade významných prípadov rýchlejšie dospeli k záverom.

Čo teda budú policajti z NAKA prešetrovať? Jedného prokurátora a sudcov vrátane dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer), ktorí museli 22. augusta odovzdať policajtom mobilné telefóny. Už v tom čase polícia viedla trestné stíhanie vo veci. Podozrenia sa týkali korupcie, zneužitia právomocí verejného činiteľa aj zasahovania do nezávislosti súdu. Voči konkrétnym osobám zatiaľ trestné stíhanie nezačalo.

O mobil prišla sestra Moniky Jankovskej, krajská sudkyňa Andrea Haitová. Ďalej sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka, jeho kolegyňa Miriam Repáková či Zuzana Maruniaková z petržalského okresného súdu. A mobil policajtom odovzdal aj prokurátor Bystrík Palovič. Všetci sa spomínajú v Kočnerovej Threeme.

Obvinený zatiaľ nebol nikto, potvrdila polícia.

Jankovská bez funkcie

Kauza Kočnerovej Threemy sa zatiaľ najviac dotkla Jankovskej, ktorá si s ním vymenila viac ako šesťtisíc správ. Pod tlakom sa musela vzdať funkcie štátnej tajomníčky. Označila to za svinstvo, popiera, že by sa vôbec s Kočnerom poznala.

Z komunikácie Jankovská – Kočner vyplýva, že priamo riadila sudkyňu Maruniakovú z petržalského súdu, keď rozhodovala o Kočnerovej zmenke voči televízii Markíza. Jeho nárok uznala, hoci ani nedala skúmať podpis bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska.

Jankovská s Kočnerom preberala aj kauzu Ondreja Janíčka. Písali si, ako ho chce dostať do väzby alebo ako ovplyvniť kľúčového svedka v prípade.

Jej komunikácia s Kočnerom tiež odhalila, ako pred rokom klamala, keď tvrdila, že nikdy nebola u vplyvného bratislavského advokáta Radomíra Bžána na dovolenke v Chorvátsku. Klamala, hoci denník SME ju konfrontoval s fotografiami. Kočnerovi sa cez Threemu priznala. Teraz aj Bžán pre Denník N potvrdil, že Jankovská sa aj s manželom u neho v chorvátskom Lukove zastavili.

Pre toto klamstvo na ňu už chystá minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) disciplinárny návrh. Rovnako aj na Maruniakovú. Minister chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie