Denník N

Detskej onkológii pomôžem, imigrantom nie

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Imigranti ani prvú základnú vec vo svojom živote nevedeli urobiť poriadne.

Narodil som sa do jednej z najbohatších rodín na svete. Zo sto rodín žijúcich na tejto planéte má 95 nižší príjem ako tá naša a nič v živote, čo urobím, nebude mať na môj komfort zďaleka taký vplyv ako moment, keď som sa narodil.

Ak budem veľmi usilovne pracovať a budem mať veľké šťastie, tak to možno dotiahnem medzi horné dve percentá. Ak si zvolím sociálne dávky a žobranie pred Lidlom, spadnem medzi 10 percent najbohatších na svete.

Stále budem mať čo piť, nebudem mať maláriu a pravdepodobnosť, že mi rodina umrie pri nočnom nálete alebo ma sused rozseká mačetou, bude veľmi nízka.

Toto usporiadanie sveta sa mi zdá dobré.

Veľa som študoval, a tak viem dlho rozprávať o tom, že som nedostal nič zadarmo. Že každý si môže zvoliť, či je pasívny alebo vezme život do vlastných rúk. Viem vymenovať príklady ľudí, ktorí sú leniví a odpudiví, a tak majú zaslúžene menej ako ja.

Viem o tom rozprávať presvedčivo a málokto ma upozorní, že takmer za celý svoj komfortný život aj tak vďačím tej minúte, keď som sa narodil na správnom mieste na Zemi.

Nemám ilúzie o imigrantoch.

Niektorých, vzdelaných, kultúrnych, potrebujeme, vďaka nim bude naša krajina viac prosperovať.

Ale mnohých iných nepotrebujeme. Zostanú chudobní, zoberú prácu aj za smiešnu mzdu, a tak znížia platy ostatným. Mnohí sa nikdy nenaučia jazyk. V štvrtiach, kde budú bývať, sa nikdy nebudem cítiť komfortne. Ak moje deti budú bez práce, budú dostávať menšie dávky len preto, že sem prišlo veľa ďalších ľudí, ktorí chcú dávky.

Mnohí sú klasickí ekonomickí migranti. Neboli prenasledovaní, len sa chcú mať lepšie, chcú, aby mali ich deti čo jesť, chcú mať prácu, v ktorej ich šéf nemôže nútiť robiť 16 hodín denne.

Je to podobné, ako keď ja chcem pre syna lepšiu školu a pre seba nové auto. Ale je tu jeden zásadný rozdiel. Ja som sa vedel narodiť na správnom mieste, a tak sa to volá ambicióznosť a voľný pohyb pracovnej sily. Oni sa nevedeli narodiť, a tak sa to volá nelegálna ekonomická migrácia.

Netvrdím, že iným netreba pomáhať. Pravidelne prispievam na detské nemocnice. Deti sú možno choré, ale vedeli sa narodiť a môžem im pomáhať. Nehrozí, že keď budem pomáhať, tak ich bude stále viac a ohrozí to môj komfort.

Sýrčania sa narodili o pár čiar na mape ďalej, a tak im pomáhať nemusím. Lebo súcit a morálku nemusím mať, keby to mohlo znížiť môj životný komfort. Do takej spoločnosti som sa skrátka vedel narodiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie