Denník N

Čechov nerozdeľuje Gott ani Chramostová, ale Babiš a Hrad

Karel Gott v roku 2010. Foto – TASR
Karel Gott v roku 2010. Foto – TASR

Ťažko si predstaviť, že by Karel Gott alebo Vlasta Chramostová mali takých zarytých odporcov, aby sa stali terčom nepietnych, odmietavých, niekedy až urážlivých reakcií. Napriek tomu zazneli

Autor je komentátor českého Deníka N

Predstavme si na chvíľu, ako by vyzeralo posledných pár dní, keby bolo Česko stále normálnou krajinou, ktorú jej prezident a premiér nezaťahujú do nezmyselných a kontraproduktívnych kultúrnych vojen.

Po správe o úmrtí Karla Gotta a Vlasty Chramostovej by verejní činitelia napísali na sociálne siete sústrastné statusy, v médiách by vyšli nekrológy, televízie by zmenili program. Premiér by sa diskrétne spojil s pozostalými, vyslovil by im sústrasť aj osobne, a spýtal sa, ako môže vláda prispieť k dôstojnej rozlúčke.

Sústrastných prejavov by boli plné aj sociálne siete. Tí, komu hudba Karla Gotta či herectvo Vlasty Chramostovej nič nehovorili, by sa starali o svoje veci. V prípade Karla Gotta by trúchliacich určite bolo násobne viac, nad čím by sa však vzhľadom na jeho postavenie všetkým meradlám sa vymykajúceho fenoménu českej popkultúry nikto nepozastavoval.

O pár dní by vláda oznámila, na čom sa dohodla s pozostalými. Konali by sa dva dôstojné pohreby, prezident by na oba prišiel alebo poslal veniec, a život by išiel ďalej.
Strih, koniec snívania, návrat do reality dnešného Česka. Tá bohužiaľ nemá s dôstojnosťou vôbec nič spoločné. Smrť dvoch kultúrnych osobností sa stala ďalším bojiskom, ich životné zásluhy aj zlyhania muníciou, tábory ich obdivovateľov nezmieriteľnými bojovými oddielmi. Úplne nezmyselne, zbytočne a na škodu všetkých.

Naozaj na škodu všetkých? Nie úplne. Táto atmosféra vyhovuje tým, čo sa vďaka nej dostali k moci – a ktorí by o moc v normálnej, racionálne fungujúcej spoločnosti dávno prišli.

Smrť ako palica na elity

Dianie po smrti Gotta a Chramostovej môže poslúžiť ako názorná ukážka, ako súčasný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Karel Gott

Komentáre

Teraz najčítanejšie