Denník N

Prezidentka vybrala ústavných sudcov a po Threeme hovorí, že justícia sa musí uzdraviť. Pellegrini súhlasí

Prezidentka Čaputová pri vymenovaní nových ústavných sudcov. Foto N – Vladimír Šimíček
Prezidentka Čaputová pri vymenovaní nových ústavných sudcov. Foto N – Vladimír Šimíček

Od polovice februára chýbali na Ústavnom súde sudcovia. Konečne môže začať naplno pracovať. Prezidentka vybrala šiestich nových ústavných sudcov. Radoslav Procházka či Daniela Švecová medzi nimi nie sú.

Prezidentka Zuzana Čaputová vybrala šiestich sudcov na Ústavný súd, ktorý bude po mesiacoch odkladov opäť kompletný. Zároveň justícii odkázala, že po správach z Threemy Mariana Kočnera sa musí očistiť.

„Prípad sudcov podozrivých z ovplyvňovania rozsudkov je natoľko závažný, že dobré meno a dôveryhodnosť súdnictva sa už nedá obhájiť ani obnoviť mlčaním alebo predstieraním, že sa nič vážne nestalo,“ povedala prezidentka.

„Ak sa potvrdia podozrenia, o ktorých v posledných dňoch čítame, bude to dôkaz najväčšieho zlyhania, aké sa v justícii môže vyskytnúť. Zároveň to bude jasná výzva pre súdnu moc na jej sebauzdravenie. Túto príležitosť nesmieme premárniť,“ povedala Čaputová v prejave (celý prejav tu).

Krátko po vymenovaní sudcov premiér Peter Pellegrini (Smer) v Prezidentskom paláci povedal, že s prezidentkou súhlasí.

„Vítam slová pani prezidentky, ktorými sa prihovorila sudcovskému stavu. Sudcovský stav musí nájsť v sebe mechanizmy, aby sa dokázal samoočisťovať. Je na nich, aby našli silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí poškodzujú dobré meno justície,“ povedal premiér.

Na otázku, či podľa neho prezidentka hovorila o nominantke Smeru Monike Jankovskej, premiér povedal, že podľa neho hovorila o viacerých sudcoch. „Myslím, že hovorila o viacerých sudcoch, pri ktorých môže byť podozrenie, že boli ovplyvňovaní.“

Premiér Pellegrini tiež hovoril, že sa týmto dňom „končí dlhá sága“. Kandidátov na ústavných sudcov nedokázala od začiatku roka zvoliť koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd.

Prezidentka Čaputová s novými ústavnými sudcami – zľava: Peter Straka, Ladislav Duditš, Miloš Maďar, Libor Duľa, Rastislav Kaššák a Martin Vernarský. Foto – Prezidentský palác

Koho prezidentka vybrala

Traja sudcovia, dvaja advokáti, ktorí sú aj vysokoškolskými pedagógmi. A šiesty je akademik, ktorý zároveň pracoval ako externý poradca na Ústavnom súde. To je zostava, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová vybrala za ústavných sudcov.

Z pätnástich kandidátov, ktorých jej navolili poslanci, si vybrala Ladislava Duditša, Libora Duľu, Petra Straku, Rastislava Kaššáka, Miloša Maďara a Martina Vernarského. Troch päťdesiatnikov a troch štyridsiatnikov čaká dvanásťročné funkčné obdobie v Košiciach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Voľba ústavných sudcov

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie