Denník N

Ženy vedia byť sebavedomejšie a priebojnejšie, ale stále za to platia vysokú cenu

Ilustračné foto Flickr - Ted Goldring
Ilustračné foto Flickr – Ted Goldring

Hoci rozdiely v prospech mužov sa v sebahodnotení prejavujú všade, výraznejšie sú vo vyspelých krajinách, kde je vyššia rodová rovnosť.

Keď mi učiteľka hudby mojej dcéry povedala, že v puberte sa jej žiakom darí lepšie a ide im to ľahšie ako jej žiačkam, opýtala som sa jej, či je to preto, lebo chlapci viac doma cvičia. Už keď som tú naivnú otázku vyslovovala, mala som pocit, že sa mýlim.

Ona sa zasmiala a odvetila: „To asi nie. V tomto veku treba do cvičenia nútiť všetkých. Moja dlhoročná skúsenosť konzultovaná aj s kolegami a kolegyňami však je, že chlapci majú oveľa menej pochybností o sebe, svojich schopnostiach, talente aj o tom, ako zvládli napríklad vystúpenie na verejnosti. Jednoducho majú o sebe vyššiu mienku nezaťaženú komplexmi menejcennosti. Sú, samozrejme, aj výnimky, ale trend je jasný.“

Keď som sa nad tým zamýšľala a snažila sa nepodľahnúť generalizácii, uvedomila som si, že to zďaleka neplatí len pre svet pubertálnych hudobníkov. Stačilo sa poobzerať okolo seba, spomenúť si na to, čo o svojom pracovnom, ale aj osobnom živote hovoria moji známi a známe, či verejne známe osoby. Akými slovami opisujú svoje úspechy aj zlyhania, ako sa porovnávajú s ostatnými a ako hodnotia svoju profesionalitu, postavenie, imidž, ale aj vzťahy s inými ľuďmi a ich dynamiku.

Pred tromi rokmi vyšla v časopise Journal of Personality and Social Psychology, vydávanom Americkou psychologickou spoločnosťou štúdia o tom, akú majú o sebe mienku muži a ženy zo 48 krajín vo veku 16 až 45 rokov. Štúdia sa robila na vzorke 950-tisíc ľudí v priebehu desiatich rokov (1999 až 2009) a podľa autorov išlo o prvú sondu, ktorá neskúmala len ľudí vo vyspelých krajinách, ale na celom svete.

Už to nedobehnú

Zisťovalo sa v nej, ako muži a ženy „subjektívne hodnotia svoju ľudskú hodnotu“, a ukázalo sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie