Denník N

Ukrajina nesmie byť obeťou chýb amerického prezidenta

Zelenskyj a Trump počas zasadania OSN. Foto - TASR/AP
Zelenskyj a Trump počas zasadania OSN. Foto – TASR/AP

Nemôžeme dovoliť, aby sa telefonát medzi Trumpom a Zelenským stal dôvodom, ktorý podkope západnú podporu pre zbedačený národ na ruských hraniciach.

Autor je bývalý veliteľ síl NATO v Európe

Je ľahké stratiť sa v domácej stránke búrky, ktorú vyvolal nešťastný júlový telefonický rozhovor Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V dohľadnej budúcnosti bude všetkým správam dominovať impeachment, ktorý rozbehla Snemovňa reprezentantov. Lenže to, čo v týchto správach zväčša chýba, je geopolitický význam Ukrajiny a otázka, ako škandál ovplyvní neistú budúcnosť tohto národa a regiónu.

Keď som sa na jar 2009 stal najvyšším veliteľom NATO, Európa sa spamätávala z krátkej, brutálnej a veľmi efektívnej ruskej invázie do Gruzínska. Tá sa do vojenskej histórie zapísala tým, že tradičný kinetický útok (bomby, rakety, tanky, pozemné vojsko atď.) doplnila zámerná útočná kybernetická kampaň. Boli sme tiež svedkami silnej propagandy a snahy o šírenie strategických dezinformácií; ruských špeciálnych síl v neoznačených uniformách; útokov, ktoré mali vyzerať ako povstalecká akcia na životne dôležitú infraštruktúru. Táto vynárajúca sa „hybridná vojna“ proti Gruzínsku bola pozdravom z budúcnosti a nakoniec s ničivou silou prepukla na Ukrajine.

Trumpov problém

Po rozpade Sovietskeho zväzu a získaní nezávislosti koncom roku 1991 nemala Ukrajina ustálenú politiku, ale vo všeobecnosti sa dalo povedať, že mieri na Západ. Bola súčasťou širšieho procesu, ktorý ju približoval k Európskej únii, a stala sa nadšeným, i keď neskúseným partnerom Severoatlantickej aliancie. Keď som riadil NATO, Ukrajinci participovali na mnohých cvičeniach, niektoré z nich dokonca organizovali, vyslali jednotky do Afganistanu, zúčastňovali sa na mierových misiách na Balkáne a podporovali protipirátske operácie pri pobreží Vvýchodnej Afriky. Túto krajinu som navštívil niekoľkokrát a vo všeobecnosti ma jej armáda nadchla, i keď som si uvedomoval, akým problémom je vládna korupcia.

V roku 2013 vyvrcholila nespokojnosť obyvateľstva s Kremľom podporovaného vládou Viktora Janukovyča, ktorý počas revolúcie utiekol do Ruska. Netrvalo dlho a Rusi napadli Ukrajinu, pričom naplno využili techniky hybridnej vojny, ktoré si vyskúšali už v Gruzínsku. Putin obsadil a anektoval Krym a začal podporovať rebelov v Donbase, regióne na juhovýchode Ukrajiny. Pretože Ukrajina bola len partnerom a nie členom NATO, invázia neaktivovala odpoveď v zmysle článku 5, na ktorého základe musí Aliancia napadnutému členovi prísť na pomoc. Lenže NATO a USA aj tak začali Ukrajine poskytovať vojenskú a ekonomickú pomoc. Za prezidenta Obamu išlo o ľahšie zbrane, za Trumpa o smrteľné. A je to práve táto pomoc, zvlášť protitankové strely Javelin, ktorá sa dostala do centra pozornosti. Trumpa obviňujú z toho, že zdržoval ich dodávku, aby vytvoril tlak na Ukrajincov, aby vyšetrovali bývalého viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Nech si rozhodnú sami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie