Denník N

Učili nás, aby sme sa za chyby hanbili, chyba je pritom výzvou, vraví učiteľka

Robiť chyby je potrebné, vraví učiteľka Denisa Machoňová Tichá, ktorá je autorkou tejto nástenky. Foto – Oskar Jan Tichý
Robiť chyby je potrebné, vraví učiteľka Denisa Machoňová Tichá, ktorá je autorkou tejto nástenky. Foto – Oskar Jan Tichý

Do prvej triedy vám príde nadšené dieťa, ktoré sa teší, že sa bude učiť a dozvedať, ale do roka sa zmení na zberateľa známok a berie to tak, že keď niečo nie je na známky, nemá dôvod to robiť, hovorí česká učiteľka, ktorá svojich žiakov neznámkuje.

Učiteľka Denisa Machoňová Tichá vyrobila pre svojich žiakov nástenku, ktorá im má pomôcť prijať vlastné chyby. Neobvyklú učebnú pomôcku niekto odfotografoval a za pár dní ju na Facebooku zdieľalo vyše sedemtisíc ľudí.

„Ukázalo mi to, ako veľmi potrebujeme počuť, že robiť chyby je správne, nie zlé,“ hovorí učiteľka z Tábora v rozhovore pre český Deník N.

Ako ste sa dozvedeli, že sa vaša nástenka stala medzi ľuďmi takým hitom?

Bol to pre mňa obrovský šok a zároveň mi z toho bolo aj smutno. Veď to, čo som napísala, je úplne normálne a obyčajné. Zaskočilo ma, aký obrovský hlad tu je po takýchto jednoduchých veciach, a pripomenulo mi to, v akom stave je asi české školstvo, keď to malo potrebu zdieľať toľko ľudí.

Sme tridsať rokov po revolúcii, školstvo mohlo prejsť toľkými zmenami, ale očividne neprešlo. Utešuje ma azda len to, že ju nezdieľala nejaká odborná verejnosť, ale hlavne rodičia a bežní učitelia.

Rozumiete, čo je na vašich slovách také výnimočné?

Priznám sa, že už tu nástenku nemôžem ani vidieť, vnímam teraz všetky jej nedokonalosti. Keby som vedela, že sa bude takto šíriť, niekoho by som poprosila, aby ju nakreslil lepšie.

Veď ste to vy, kto učí iných, že robiť chyby je správne.

A vidíte, ako to v nás stále je. My sme boli za chyby trestaní, nám boli chyby vyčítané, spraviť chybu bolo zlé, hanba, niečo, čo by byť nemalo. Pritom je to presne naopak.

Ako?

My chyby vyslovene potrebujeme. Bez toho, že niekde urobíme chybu, sa neposunieme ďalej. Predstavte si, že robíte niečo, čo viete úplne bezchybne. Už vás to nebude baviť, pretože vám to dalo všetko, čo vám to dať mohlo. Potrebujete si nájsť niečo, čo zase tak trochu nebudete vedieť.

Denisa Machoňová Tichá učí tretiakov na Cirkevnej základnej škole Orbis-Pictus v Tábore. Foto – Oskar Jan Tichý

Je dôležité, ako veľmi niečo neviem, alebo je to jedno?

Pre váš rozvoj je najlepšie, keď je pre vás niečo ťažké len trochu. Keď je to veľmi ťažké, frustruje vás to a prestanete sa tomu venovať. Keď je to ale veľmi ľahké, tak vás to nebaví. Učím dievčatko, ktoré má vždy všetky diktáty správne. Tej už

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ a@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie