Denník N

Nobelove ceny za literatúru získali Poľka Olga Tokarczuková a Rakúšan Peter Handke

Kresba: Niklas Elmehed. © Nobel Media
Kresba: Niklas Elmehed. © Nobel Media

Tento rok vyhlásili dvoch víťazov a obaja sú z nášho regiónu. Dokonca sa mohlo stať, že čerstvý držiteľ Nobelovej ceny za literatúru sa túto správu dozvie na Slovensku. Medzi favoritmi sa totiž skloňovalo aj meno kanadskej poetky Ann Carsonovej, ktorá je práve v Bratislave ako hostka festivalu Novotvar.

Novými laureátmi literárnych nobeloviek sa stali Olga Tokarczuková (57) a Peter Handke (76). Poľská spisovateľka ju získala „za naratívnu fantáziu, ktorá s encyklopedickou vášňou predstavuje prekročenie hraníc ako formu života“, jej rakúsky kolega „za vplyvné dielo, ktoré s jazykovou vynaliezavosťou preskúmalo perifériu a osobitosť ľudskej skúsenosti“. Na rozdiel od prechádzajúcich laureátov ide o autorov, ktorí sú dobre známi aj slovenským čitateľom z viacerých prekladov a väčšina ich diel je u nás dostupná aj v češtine. Obaja dostanú finančnú prémiu vo výške 831-tisíc eur.

Pri Olge Tokarczukovej nobelovská akadémia vyzdvihla schopnosť „zaoberať sa lokálnym životom…ale pri pohľade na zem zhora“, ako aj to, že jej diela sú plné vtipu a vynaliezavosti. Tokarczuková je známa feministka a vegetariánka, ktorá otvorene kritizuje konzervatívnosť Poľska a nacionalizmus. V minulosti už získala cenu Niké, ktorá je poľským ekvivalentom literárnej nobelovky, vlani sa stala držiteľkou ďalšieho prestížneho literárneho ocenenia – Medzinárodnej Man Bookerovej ceny. Na Varšavskej univerzite vyštudovala psychológiu, vyučuje tvorivé písanie na univerzite v Opoli.

O Petrovi Handkem sa dá povedať, že vie o literatúre takmer všetko. Je totiž spisovateľom, básnikom, prekladateľom, autorom divadelných aj rozhlasových hier a scenáristom. Už v roku 1966 napísal hru Nadávanie publiku, v ktorej nabúral divadelné konvencie, a spolupracuje s režisérom Wimom Wendersom (vrátane jeho najznámejšieho filmu Nebo nad Berlínom). Podobne ako Tokarczuková aj on sa vyjadruje k temným kapitolám dejín.

Tento rok sa ceremoniál udeľovania Nobelových cien za literatúru poriadne natiahol. Keďže vlani švédska akadémia po kauze #MeToo meno laureáta nevyhlásila, teraz musela zverejniť držiteľov najprestížnejšieho literárneho ocenenia za roky 2018 aj 2019. Okrem detailnejšieho zdôvodnenia výberu laureátov musela predstaviť aj nové zmeny v spôsobe hlasovania a na tradičnej tlačovej konferencii nechala aj priestor na diskusiu. Po prevalení škandálu s manželom porotkyne, ktorý obťažoval ženy a predčasne prezrádzal mená víťazov, dokonca vo Švédsku vznikla alternatívna nobelovka. Získala ju Maryse Condé.

Švédska akadémia spolu s Nobelovou nadáciou na jar tohto roka ohlásila zmeny v stanovách, aby umožnili členom akadémie rezignáciu. Bolo zvolených niekoľko nových členov. Akadémia už neakceptuje členov, ktorí sú predmetom konfliktu záujmov alebo vyšetrovania trestného činu. „Akadémia ďalej skúma potenciál zavedenia určitej formy časového obmedzenia členstva, aby sa zjednodušili prebiehajúce budúce reformy jej činností,“ uviedli.

Laureáti ceny za posledných 20 rokov

2017 – Kazuo Ishiguro
2016 – Bob Dylan
2015 – Svetlana Alexijevičová
2014 – Patrick Modiano
2013 – Alice Munrová
2012 – Mo Jen
2011 – Tomas Tranströmer
2010 – Mario Vargas Llosa
2009 – Herta Müllerová
2008 – Jean-Marie Gustave Le Clézio
2007 – Doris Lessingová
2006 – Orhan Pamuk
2005 – Harold Pinter
2004 – Elfriede Jelineková
2003 – John Maxwell Coetzee
2002 – Imre Kertész
2001 – Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul
2000 – Kao Sing-ťien
1999 – Günter Grass

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie