Denník N

PS/Spolu a SNS majú spoločný cieľ: európsku armádu 

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri pohľade na Trumpa sú nedôvera a skepsa pochopiteľné. Lenže napriek nemu sú úvahy o oslabení NATO pre Slovensko nebezpečné.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Niektoré slovenské politické strany, ktoré vnímajú svet a politiku úplne rozdielne, majú niekedy rovnaké názory na niektoré témy. Hoci na to majú odlišné dôvody a pohnútky. Jedným z príkladov je zhoda PS/Spolu a SNS na potrebe vybudovať európsku armádu. Každá z týchto strán si však európsku armádu predstavuje po svojom a ich názory o jej konečnej podobe sa zásadne rozlišujú.

Na rozdiel od koalície PS/Spolu, ktorá už má predvolebný program aj s časťou o európskej armáde, SNS ešte žiadny program nemá. Ide prevažne o verejne prezentované predstavy Andreja Danka, ako by mala vyzerať bezpečnostná štruktúra Európy. Pardon, vlastne len pocity Andreja Danka.

Vyjadrenia predsedu SNS by sa však mali odraziť aj v programe strany, ak nejaký bude mať. Na ich základe sa dá predpokladať, že program v časti obrana a bezpečnosť bude nemastný-neslaný guláš z nič nehovoriacich textov, ktoré vyprodukovalo ministerstvo obrany za uplynulé štyri roky, a strachu z migrácie, z ktorého bude trčať jeden veľký stožiar.

Predstavy zo stredoveku

Predstava pohlavárov SNS o budovaní obrany v Európe vychádza z dávno prekonaných koncepcií stredoveku, v lepšom 19. storočia. Podľa nich sa takáto armáda vytvorí ad hoc, keď bude treba. Každý sa rozhodne, či a ako sa pridá. To, že takýto výtvor nikdy nefungoval, nikoho v SNS nezaujíma.

Samozrejme, že SNS bude hovoriť aj o tom, aké je dôležité mať európsku armádu, ale ako by mala vyzerať, ani netušia. Na tom nie je nič prekvapujúce, presnú predstavu nemá nik. Jednou z hlavných pohnútok SNS na podporu európskej armády je rusofilný antiamerikanizmus. Vychádza z nekritickej a zidealizovanej predstavy o Rusku, pričom ignoruje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie