Denník N

Nobelista Peter Handke – večný rebel a náruživý pozorovateľ

Peter Handke. Foto - TASR/AP
Peter Handke. Foto – TASR/AP

Laureát Nobelovej ceny za literatúru vošiel do povedomia aj v súvislosti so svojimi kontroverznými postojmi ku konfliktu v bývalej Juhoslávii.

Jeho kariéra sa začala revoltou. Ako dvadsiatnik sa v roku 1966 mladý rakúsky spisovateľ Peter Handke zúčastnil konferencie literárnej skupiny po nemecky píšucich autorov Gruppe 47 v americkom Princetone. Do spoločnosti, ktorá sa venovala vzájomným diskusiám o literárnych dielach, priniesol neučesaný agresívny tón. Povedzme to rovno: starším kolegom ostro vynadal. Vo svojom prejave označil ich písanie za bezvýznamné, malicherné a impotentné. Rovnako ohodnotil aj úroveň literárnej kritiky.

Povesť rebela mu už ostala a pretrváva dodnes. Handke (76) – ako jeden z najvýznamnejších, ak nie najvýznamnejší žijúci rakúsky spisovateľ – dnes žije na predmestí Paríža. Isto v tom možno vidieť aj formu exilu, ku ktorému prispeli jeho kontroverzné literárne prejavy i osobné postoje.

Nekompromisná dráha pokračovala hneď v 60. rokoch jeho divadelnou hrou Nadávanie publiku (Publikumsbeschimpfung). Tu zmietol zo stola brechtovskú koncepciu epického divadla a v priamej interakcii medzi hercami a divákmi nastolil otázku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie