Denník N

Panel expertov: Tešiť sa alebo sa báť éry nízkych úrokov?

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Máme sa tešiť alebo báť, ak sa ukáže, že nás čaká dlhý život v ére nízkych úrokových sadzieb?

Najprv stručne:

Peter Kažimír, guvernér NBS, bývalý minister financií

Strach je zlý radca a ešte horší pán. Zabíja myseľ. Nebál by som sa. (..) To, ako dlho ostanú sadzby takto nízko alebo ešte nižšie, záleží od toho, ako sa budú hýbať ceny na úrovni celej eurozóny. Kým neuvidíme ich stabilizovaný rast smerom k nášmu cieľu (blízko, ale o niečo nižšie než 2 percentá), ostane nastavenie menovej politiky v tzv. podpornom móde.


Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií 

Skôr by sme sa mali báť. Expanzívna menová politika bola správnym a potrebným nástrojom v druhej polovici roka 2008 a v roku 2009, ale z dlhodobého hľadiska je neudržateľná. (…)

Jediné, čo vďaka pumpovaniu lacných peňazí do ekonomiky rýchlo rastie, sú ceny aktív, najmä akcií a nehnuteľností. Tie však vlastnia najmä bohatší a starší. V dôsledku toho narastá príjmová nerovnosť, medzigeneračné napätie, nespokojnosť ľudí a nedôvera v budúcnosť. To má potom súvislosť s nárastom politickej podpory protisystémových politikov a strán.


Andrej Svorenčík, ekonóm a historik na Univerzite v Mannheime, šéf analytických inštitútov na ministerstve pôdohospodárstva a kultúry:

Zamýšľať sa nad životom v ére nízkych úrokových sadzieb nemá zmysel bez

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie