Denník N

Gynekológ Redecha: V civilizovaných krajinách robia interrupcie tabletkami, u nás metódami z minulých storočí

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Potratové tabletky sú oveľa bezpečnejším spôsobom interrupcie než chirurgický zákrok v anestéze, tvrdí v rozhovore šéf Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti docent Martin Redecha.

„Už roky sa to pokúšame presadiť. Neúspešne. Pomaly už budeme patriť k posledným krajinám v Európe, kde je síce interrupcia povolená, ale nerobí sa potratovými tabletami,“ hovorí Redecha.

Potratové tabletky sú u nás registrované, no nesmú sa používať. Čaká sa na ministerstvo zdravotníctva, kým zmení vyhlášku a stanoví spôsob, akým ho lekári a lekárky môžu používať.

Redecha vysvetľuje aj to, ako vyzerali interrupcie ešte predtým, ako Československo v roku 1986 prijalo svoj prvý zákon o interrupciách, a čo by skutočne pomohlo znížiť množstvo týchto zákrokov na Slovensku.

Koľko stojí interrupcia?

Je to približne tristo alebo štyristo eur.

Je to pre pacientky veľa?

Pre väčšinu áno. Nejdú na interrupciu len tak zo srandy. Často majú ekonomické dôvody a pre tieto ženy je to veľa. Ak by ženy boli finančne zabezpečené, mnohé by sa pre interrupciu nerozhodli. Môžem vás ubezpečiť, že ani jedna pacientka, ktorá príde so žiadosťou o prerušenie tehotnosti, k tomu nie je ľahostajná. Ženy sem nechodia každého pol roka. Berú to vážne.

Stretávate sa aj s prípadmi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie