Denník N

7 dobrých správ: Čoraz viac Čechov odmieta igelitky a do obchodu si nosí vlastné tašky

Chodec nesie v ruke plastové tašky. Ilustračné foto – TASR/AP
Chodec nesie v ruke plastové tašky. Ilustračné foto – TASR/AP

Iránky pustili na futbalový štadión, Lego recykluje kocky a v Bratislave vysadili nové stromy. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Škótsko zakázalo facku

K výchove facka nepatrí, odkazujú škótski poslanci, ktorí schválili zákon zakazujúci rodičom fyzicky trestať svoje deti. Podľa normy, ktorá vstúpi do platnosti o rok, bude facka trestný čin, informuje BBC.

Doteraz mali rodičia v Škótsku právo použiť „primeranú“ fyzickú silu, aby svoje deti umravnili. To sa zákonom mení a deti budú mať rovnakú ochranu pred fyzickým násilím ako dospelí.

Predkladateľ zákona John Finnie zo strany Škótskych zelených povedal, že zákaz fyzického trestania detí vysiela jasný signál, že „násilie nie je prijateľné za žiadnych okolností“.

Prvou krajinou, ktoré zakázalo telesné tresty detí, bolo Švédsko v roku 1979. Odvtedy sa stalo vzorom pre ďalších asi 60 štátov na svete. Škótsko je prvou zo štyroch krajín Spojeného kráľovstva, ktoré prijalo takýto zákon. Podobný návrh plánujú aj vo Walese.

2. Iránky na futbale

Iránky budú môcť konečne sledovať futbal na štadiónoch, uvádza agentúra AFP. Ženám povolili vstup na športové zápasy po nátlaku medzinárodnej futbalovej federácie FIFA, ktorá islamskej republike hrozila pozastavením členstva pre jej kontroverznú politiku orientujúcu sa výhradne na mužov.

Irán zakázal vstup ženám na futbalové zápasy a iné štadióny pred približne 40 rokmi, keď jeho klerici tvrdili, že ženy treba chrániť pred maskulínnou atmosférou a pohľadom na poloodetých mužov. Zákaz nemá podobu zákona, napriek tomu je však prísne presadzovaný.

Tlak zo strany FIFA spustil prípad fanúšičky, ktorá sa obliekla ako chlapec, aby mohla sledovať zápas obľúbeného tímu. Bezpečnostné zložky však zistili, že ide o prezlečenú ženu. Z obavy pred väzením sa žena neskôr zapálila a na následky tohto činu zomrela.

„Stále nemôžem uveriť, že sa to stalo, pretože po všetkých tých rokoch práce v tejto oblasti, pozerania jedine televízie, môžem zažiť všetko takto naživo,“ povedala agentúre športová redaktorka Raha Poorbakhšová, ktorá rovnako ako ďalších približne 3 500 žien mohla sledovať štvrtkový kvalifikačný zápas medzi Iránom a Kambodžou na teheránskom štadióne Azadi, čo v perzštine znamená sloboda. Na zápase však fanúšičky futbalu sedeli oddelene od mužov.

3. Lego recykluje kocky

Dánsky výrobca stavebnice Lego spustil testovanie recyklácie nepotrebných kociek, ktoré mu vrátia zákazníci. Kocky stačí vložiť do škatule, z webových stránok Lega vytlačiť štítok s adresou a nalepiť ho na škatuľu a tú potom bezplatne odoslať do neziskovej organizácie Teach for America, odkiaľ sa bude Lego zadarmo posielať do amerických škôl.

Testovanie zatiaľ prebieha v USA, a ak sa osvedčí, rozšíri sa do ďalších krajín, oznámil viceprezident firmy Lego Tim Brooks.

„Vieme, že ľudia nevyhadzujú svoje kocky Lega,“ uviedol podľa CNN. „Drvivá väčšina z nich ich dáva svojim deťom alebo vnúčatám. Ale iní sa nás pýtajú na bezpečný spôsob, ako sa ich zbaviť alebo ako ich darovať. S projektom Replay majú jednoduchú alternatívu, ktorá je udržateľná a ovplyvní aj spoločnosť.“

Firma Lego sa tak podľa agentúry AP snaží vyhovieť zákazníkom, ktorých znepokojuje znečistenie životného prostredia plastmi. Spoločnosť sa tiež snaží nahradiť plastické hmoty iným materiálom, napríklad vlani niektoré kocky vyrobili z cukrovej trstiny.

4. Česi odmietajú igelitky

V Česku klesá spotreba igelitových tašiek, informujú Lidovky. Podľa ministerstva životného prostredie si Česi igelitky kupujú stále menej a častejšie si do obchodu nosia vlastné tašky.

„Vnímame, že zákazníci si čím ďalej tým viac uvedomujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie