Denník N

Večerné šaty aj šortky na bicykel, už sa ničoho nebojím, hovorí dizajnér roka Marcel Holubec W.

Modely Marcela Holubca W., ktoré zvíťazili v Národnej cene za dizajn 2019. Foto - Alexandra Rymšinová
Modely Marcela Holubca W., ktoré zvíťazili v Národnej cene za dizajn 2019. Foto – Alexandra Rymšinová

Kolekcia mestského oblečenia pre bicyklovú firmu Suverén zvíťazila v Národnej cene za produktový dizajn 2019.

Tomáš Rapi a Zdeněk Svoboda pred piatimi rokmi netušili, že raz budú robiť bicykle a už vôbec, že budú iniciátormi módnej kolekcie, ktorá zvíťazí v Národnej cene za dizajn.

Ich firma sa primárne venovala výrobe zastrešení terás a bazénov, ale to len do momentu, kým si Tomáš Rapi chcel kúpiť poriadny mestský bicykel od lokálneho výrobcu.

„Zistil som, že ak taký chcem, mám problém, a dosť ma to prekvapilo, keďže Slovensko a Česko patria k najväčším výrobcom bicyklov, prevládajú však horské a cestné bicykle,“ hovorí Tomáš Rapi.

Odvtedy uplynuli viac ako štyri roky a dnes je na trhu nielen ich kolekcia mestských bicyklov, ktoré majú namiesto reťaze remeň, ale aj kolekcia oblečenia, ktoré pre značku Suverén vytvoril módny dizajnér Marcel Holubec W.

Modely kolekcie Suverén Marcela Holubca W. Foto – Alexandra Rymšinová

Bola to výzva

„Keď ma oslovili, neváhal som ani na sekundu, hoci je to niečo úplne iné, než čomu sa bežne venujem,“ hovorí Marcel Holubec W.

Fakt je, že pre mnohých je známy najmä kategóriou šiat takzvanej vysokej módy. Do ateliéru si k nemu klienti chodia skúšať najčastejšie večerné róby, čo je dosť vzdialené od šortiek, kabátov či mikín. A práve to ho na tejto ponuke najviac lákalo.

„Bola to pre mňa výzva. Často ma možno ľudia vnímajú ako nedostupného či neprístupného, čo platí aj vo všeobecnosti pre viacerých módnych dizajnérov. Chcel som to prelomiť a toto bola presne taká príležitosť.“

Majitelia firmy Suverén mali pomerne jasnú predstavu –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie