Denník N

Most-Híd a SMK sú blízko k dohode na spoločnej kandidátke, Bugár ani Menyhárt nebudú v prvej desiatke

Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto - TASR
Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto – TASR

Spoločný postup dnes prešiel republikovou radou SMK, v Moste-Híd má podporu tiež. Vzniknúť by mala volebná strana pretvorená z malej Maďarskej kresťansko-demokratickej aliancie.

Desať rokov boli Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) nezmieriteľní rivali. Rokovania o spoločnom postupe v regionálnych či parlamentných voľbách padali na osobných animozitách a vzájomných útokoch v lokálnych médiách.

V parlamentných voľbách v roku 2020 však budú s najväčšou pravdepodobnosťou kandidovať spoločne. Podľa informácií Denníka N sú Most-Híd a SMK blízko k dohode na spoločnej kandidátke.

Vytvoria ju v spojenectve s malou Maďarskou kresťansko-demokratickou alianciou (MKDA), ktorá sa dohodla na spoločnom postupe s Mostom-Híd už v lete.

Strana MKDA v tomto postupe zohrá dôležitú úlohu – mala by sa pretvoriť na volebnú stranu, za ktorú budú politici SMK s Mostom-Híd spoločne kandidovať.

Prečo sa hovorí o spoločnej kandidátke a nie o volebnej koalícii? Koalícia by totiž podľa zákona musela získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do parlamentu. Kvórum pre stranu je päť percent.

„Spoločná kandidátna listina“

SMK mala v sobotu republikovú radu, po ktorej médiám oznámila, že „sa pokúsi o vytvorenie spoločnej kandidačnej listiny s maďarskými stranami“. Predseda republikovej rady SMK Péter Őry po rokovaní novinárom povedal, že chcú rokovať s Mostom-Híd, ale aj Maďarským fórom Zsolta Simona.

V realite sú však rokovania medzi Mostom-Híd a SMK v pomerne pokročilej fáze a je možné, že strany oznámia dohodu na spoločnom postupe už v najbližších dňoch.

Okrem dohody na tom, že platformou pre spoločnú kandidátku bude volebná strana pretvorená z MKDA, majú obe strany už aj predstavu, ako by mala kandidátka vyzerať.

Dohodli sa napríklad na tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie