Denník N

V tridsiatich debutoval v reprezentácii a prvou strelou porazil Anglicko. Česi sa priblížili k Euru

Zdeněk Ondrášek rozhoduje zápas Česko - Anglicko. Foto- AP Photo/Petr David Josek
Zdeněk Ondrášek rozhoduje zápas Česko – Anglicko. Foto- AP Photo/Petr David Josek

Pred zápasom Česko – Anglicko v kvalifikácii o postup na júnové Euro 2020 sa novinári v tlačovom centre na Sinobo Stadium, domovskom štadióne Slavie Praha, rozprávali, akým výsledkom by mohlo stretnutie skončiť. Viacerí hovorili o víťazstve Anglicka o tri góly.

Keď v 85. minúte nie príliš známy útočník Zdeněk Ondrášek premenil obrovskú šancu po skvelej akcii krídelníka Slavie Lukáša Masopusta a dokončil obrat Česka na 2:1, veľa ľudí prekvapil.

Česi síce v skupine dvakrát porazili Čiernu Horu a raz Bulharsko, ale v Londýne s Angličanmi prehrali 0:5 a v septembri prehrali 1:2 v Kosove, teda v dueli proti najvážnejšiemu konkurentovi v boji o druhé postupové miesto v skupine za Anglickom.

Neočakávalo sa, že vo forme hrajúcim Angličanom by mohli zobrať body. „Podľa mňa ten zápas skončí tesnejšie,“ povedal jeden britský novinár. Určite si však nemyslel, že by mohli zvíťaziť Česi.

Český tréner Jaroslav Šilhavý po približne hodine hry za stavu 1:1 z ihriska stiahol najväčšiu útočnú hviezdu Patrika Schicka, ktorý sa opäť vracia zo zranenia a momentálne sa v Bundeslige ešte nedokázal presadiť do základnej zostavy. Nahradil ho práve Ondráškom, 30-ročným hráčom amerického Dallasu, ktorého v americkej Major League Soccer prezývajú „kobra“.

Šilhavého teraz za vydarené striedanie chvália, ale on na tlačovej konferencii vysvetľoval, ako sa musel rozhodovať medzi Ondráškom a Michaelom Krmenčíkom, oporou Viktorie Plzeň.

„Ondrášek je tu ako nováčik, v USA dával nejaké góly. Krmenčík sa dostáva do formy, ale voľba padla na Ondráška. Vždy, keď dá striedajúci hráč gól, je to o šťastnej ruke. Schick bol unavený, preto išiel na ihrisko Ondrášek,“ cituje ho český Sport.

Hrdinom sa stal muž, ktorý nikdy predtým za českú reprezentáciu nenastúpil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie