Denník N

Poradca Čaputovej: Pri ústavných sudcoch prezidentka zvážila aj to, čo s kandidátmi urobila moc

Prezidentka Čaputová s novými ústavnými sudcami. Foto – Prezidentský palác
Prezidentka Čaputová s novými ústavnými sudcami. Foto – Prezidentský palác

Ako poradca prezidentky bol pri výbere ústavných sudcov, ktorí budú vo funkcii do roku 2031. Peter Kubina hovorí, že príčiny nevymenovania Radoslava Procházku netreba hľadať v jeho odbornej a vedeckej činnosti.

Dostali ste už nejaké reakcie na výber ústavných sudcov?

Zaregistroval som tie, ktoré zazneli v médiách. A tie sa dali očakávať. O väčšine kandidátov nikto nepochybuje, o niektorých sú možno u niekoho nejaké pochybnosti.

Kto okrem vás radil pri výbere prezidentke?

Tím vnútropolitických a právnych poradcov. Dokopy sme boli štyria.

A ako dlho taký výber trvá?

Výber trval asi týždeň. Poslednú štvoricu kandidátov zvolili poslanci v týždni, keď bola prezidentka na zahraničnej ceste v USA. Vrátila sa v piatok, potom prešiel celý týždeň, z ktorého bola dva dni na stretnutí prezidentov V4. Definitívne rozhodnutie padlo v pondelok, teda tri dni pred vymenovaním.

Týždeň je dosť krátky čas. Kandidátov, ktorí boli zvolení skôr, ste už teda asi mali prebratých.

Keďže voľba trvala veľmi dlho, prezidentka aj všetci jej poradcovia si o kandidátoch vytvárali obraz priebežne. Čakalo sa na posledných štyroch. A zhodou okolností, troch z nich vybrala. Ale nebolo to tak, že sme si po dokončení volebného procesu zrazu sadli nad zoznam, ktorý nám dovtedy nič nehovoril. Napokon, aj tí poslední štyria zvolení kandidáti boli známi už dlho, lebo sa na procese zúčastňovali už od prvého kola.

Na každej z tých porád sedela aj prezidentka alebo najskôr ste si kandidátov prešli vy poradcovia a navrhli jej nejaký výber? 

Je to veľmi dôležité rozhodnutie prezidentky, preto bola na každej porade.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie