Denník N

Bedeker na cestu po galaxii a späť

Douglas Adams. Foto - Daily Mirror
Douglas Adams. Foto – Daily Mirror

Pred štyridsiatimi rokmi, 12. októbra 1979, vyšiel Stopárov sprievodca galaxiou od Douglasa Adamsa.

Ak by ste 25. mája ktoréhokoľvek roka vo zvýšenej miere stretávali ľudí s uterákmi, nebojte sa, nestresujte sa a najmä – nepodliehajte panike! Nemusia to byť zblúdilí jogíni, obete chrípkovej infekcie ani zmätení vyznávači čistoty tela, ktorým nečakane zatvorili kúpele. Tento májový deň je totiž medzinárodne uznávaný Uterákový deň a ľudia, ponevierajúci sa so zbalenými, zrolovanými či len tak s voľne prehodenými uterákmi môžu byť jednoducho vyznávači Stopárovho sprievodcu galaxiou a Douglasa Adamsa vôbec. Všetko má svoj dôvod, aj keď ho na prvý pohľad nevidíme. Ale i to má svoj dôvod.

Čo sa týka uteráka, Stopárov sprievodca galaxiou k tejto téme poznamenáva asi toto:

Uterák je nesmierne dôležitá súčasť výbavy hviezdneho stopára. Má predovšetkým praktickú hodnotu – môžete sa doň zababušiť, aby vám nebolo zima, keď sa potulujete po chladných mesiacoch planéty Jaglan Beta. Môžete na ňom ležať na žiarivých mramorových plážach Santagrinu V, ale môžete ho použiť aj ako plachtu, keď budete splavovať veľrieku Mof. (…) Čo je však najdôležitejšie, je úžasný psychologický význam uteráka. Keď napríklad nejaký amatér-nestopár zistí, že stopár má uterák, automaticky predpokladá, že má aj všetko ostatné (kefku na zuby, mydlo, sušienky, kompas, mapu atď.). Taký nestopár si totiž povie, že ten, kto dokáže cestovať naprieč galaxiou, prežiť v drsných podmienkach, pobiť sa s osudom a pritom ešte stále vedieť, kde má uterák, tak to je niekto, s kým treba rátať.

Montypythonovský humor

Dodnes sa presne nevie, kto zostavil tento životne dôležitý medzihviezdny bedeker, ktorý prvýkrát vydalo meganakladateľstvo v súhvezdí Malého medveďa (predpokladá sa, že to bola práca množstva terénnych intergalaktických redaktorov, akým bol napríklad Ford Prefect), isté však je, že 12. októbra 1979 prvýkrát v Londýne (na planéte Zem) vyšla kniha britského spisovateľa Douglasa Adamsa Stopárov sprievodca galaxiou, ktorá sa tejto problematike obšírne venovala a ktorá sa čoskoro stala (pozemským) fenoménom.

Douglas Adams sa narodil 11. marca 1952 v Cambridgei vo Veľkej Británii. Už počas štúdií sa ukázal ako zdatný esejista a získal ocenenie napríklad za esej venujúcu sa náboženskej poézii v tvorbe romantického básnika Williama Blakea (1757 – 1827) a skladbách Beatles. Už počas štúdií sa venoval písaniu humorných skečov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie