Denník N

Keď Slovensko potrebovalo gól, do hry sa vložil Gancarczyk. Desať rokov od postupu na MS

Slovenská radosť po góle na 1:0. Foto: TASR - Pavel Neubauer
Slovenská radosť po góle na 1:0. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Aká je šanca, že v októbri bude v Poľsku husto snežiť? A aká je šanca, že práve za hustého októbrového sneženia odohráte najdôležitejší zápas futbalovej histórie? A že ho napokon vyhráte bez poriadnej strely na bránu?

Slovensku sa to presne pred desiatimi rokmi podarilo a postúpilo na majstrovstvá sveta 2010. V poľskom Chorzówe vyhralo nad domácou reprezentáciou 1:0 v zápase, ktorý sa ťažko ešte niekedy bude opakovať.

Vďaka bojovnosti, veľkému šťastiu a vlastnému gólu jedného poľského obrancu, ktorý to vtedy ešte nevedel, ale odohral posledný kvalifikačný zápas v kariére.

Vladimír Weiss v súboji s Ludovicom Obraniakom. Foto: TASR – Martin Baumann

Sneh a prázdny štadión

Slováci mali kvalifikáciu rozohranú lepšie než kedykoľvek predtým. Zlomili ju doma s Poľskom, ktoré zdolali 2:1. Stanislav Šesták strelil dva góly v priebehu dvoch minút.

Potom Slováci vyhrali v Česku aj v Severnom Írsku a zrazu stáli pred posledným krokom, ktorým malo byť uhrať doma aspoň bod proti Slovinsku.

Slovensko už v tej kvalifikácii zvládlo zložitejšie veci, ale práve proti Slovincom to nešlo. Prehralo s nimi vonku 1:2 a potom aj doma 0:2. Ak chceli futbalisti napriek tomu vyhrať skupinu a postúpiť, museli vyhrať v Poľsku alebo sa spoliehať na to, že Slovinci stratia v San Maríne. Teda museli vyhrať v Poľsku.

A to bez vykartovaných Radoslava Zabavníka, Martina Škrtela a Jána Ďuricu, takže bez troch štvrtín obrany, ktorá odohrala väčšinu kvalifikácie.

Poľská reprezentácia bola pred zápasom v totálnom rozklade. V kvalifikácii vyhrala len tri zápasy, z toho dva so San Marínom. Fanúšikovia nechceli chodiť na zápasy, hráči nechceli hrať, skrátka, každý to už chcel mať za sebou. Poliakom v podstate o nič nešlo.

Stretnutie sa hralo na Sliezskom štadióne, na ktorý sa vojde 55-tisíc ľudí. Na rozľahlosti mu ešte pridáva atletická dráha, ale 14. októbra 2009 štadión vyzeral bizarne. Keďže poľskí fanúšikovia reprezentáciu bojkotovali, v hľadisku mrzlo asi 5-tisíc ľudí, väčšina z toho Slovákov.

Foto: TASR – Pavel Neubauer

Ani vyhrievaný trávnik nezabránil tomu, aby sa na hracej ploche utvorila vrstva snehu a ďalší sústavne pribúdal. Ak by šlo o bežný ligový zápas, takmer určite by ho odložili.

Pri štandardných podmienkach sa hrá futbal s bielou loptou, na snehu väčšinou s oranžovou, no v Poľsku mali niečo medzi tým – žltú, ktorú aj tak nebolo vidno. Kde sa nachádza, sme odhadovali podľa pohybu hráčov.

Keď sa do hry vloží Gancarczyk 

Slovensko nastúpilo v improvizovanej zostave, ktorá sa tiež už nikdy neopakovala. Kritickú situáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie