Denník N

Pellegrini si vie predstaviť vládu s Kiskom, prezidentku žiada, aby dala poverenie víťazovi volieb

Keď Peter Pellegrini ohlasoval vznik Hlasu, sľuboval, že strana bude mať transparentný účet. Sľub nesplnil. Foto N - Tomáš Benedikovič
Keď Peter Pellegrini ohlasoval vznik Hlasu, sľuboval, že strana bude mať transparentný účet. Sľub nesplnil. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Pellegrini odkázal prezidentke Čaputovej, že by sa mala vrátiť k tradícii a po voľbách poveriť zostavením vlády toho, kto vyhrá voľby.

Vie si volebná jednotka Smeru Peter Pellegrini predstaviť, že by sedel v jednej vláde s Andrejom Kiskom?

„Áno,“ odpovedal premiér v relácii Na telo televízie Markíza, keď dostal možnosť odpovedať iba jediným slovom. Kiskova strana Za ľudí od svojho vzniku vylučuje, že by išla do vlády so Smerom, ale aj s SNS a extrémistami. Kiska vylúčil aj vládu so Smerom bez Fica na čele s Pellegrinim. „Nie, nie, nie,“ povedal bývalý prezident ešte v júni.

„Ak by Smer vyhral voľby, budem sa uchádzať o post premiéra,“ povedal zasa Pellegrini hneď v úvode diskusnej relácie s tým, že po voľbách sa v strane bude hovoriť aj o možnom prevzatí postu predsedu. Po tom, ako Robert Fico prepustil post volebnej jednotky Pellegrinimu, hovoril ešte Pellegrini o poste premiéra opatrnejšie.

„Budeme to riešiť až po voľbách a vtedy, keď sa bude blížiť snem Smeru,“ povedal Pellegrini o tom, či chce byť predsedom Smeru. Dodal, že to nebudú robiť tak ako v opozičnej SaS a že na rozdiel od iných politických strán to nebude verejný boj.

S Kotlebom nie, to radšej nové voľby

Premiér opätovne odmietol, že by v Smere chceli spolupracovať s Kotlebovou ĽSNS:  „Neviem si predstaviť, aby Smer tvoril akúkoľvek koalíciu – či už verejnú, alebo tichú – s Kotlebom,“ povedal Pellegrini s tým, že spolupráca neprichádza do úvahy ani ak by nevedel Smer v prípade víťazstva v parlamentných voľbách zostaviť vládu. V takom prípade by podľa Pellegriniho boli len ďalšie voľby.

„Ak by sme mali visieť na trenírkach od Kotlebových gatí, tak radšej majme nové voľby,“ povedal Pellegrini.

V záverečnom rozstrele Pellegrini povedal áno na otázku, či je Zuzana Čaputová dobrá prezidentka.

Prezidentku však skritizoval za jej výrok, že poverí zostavením vlády toho, kto vyhrá voľby a bude mať v parlamente väčšinu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Peter Pellegrini

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie