Denník N

Nedeľná nekázeň: Nebojte sa, opakujem, nebojte sa! 

Tomáš Záhumenský, archív KAN
Tomáš Záhumenský, archív KAN

Populisti využívajú strach a vďaka tomu sa im dobre surfuje na vlnách kultúrnych vojen.

Nedeľná nekázeň. Pre jedných sú jej autori prílišní veriaci-liberáli, pre druhých prílišní konzervatívni. Kto by to čítal. Ja som tejto rubrike naklonená, lebo sa snaží hľadať mosty, ktoré bude naša spoločnosť nielen do februára 2020 potrebovať ako soľ. Doteraz som síce mosty kreslila viac na výkresoch ako písaným slovom, ale pokúsim sa. Mosty ponúkajú stretnutia. Človeka s človekom. Pri stretnutí potom padajú vykonštruované vyprázdnené nálepky, čo šírili strach. A človek sa prestáva báť.

V stredu sme diskutovali na univerzite s profesorom Danielom Ziblattom. Inšpirujúcim autorom knihy How Democracies Die. Tvrdil, že jedným z hlavných nepriateľov demokracie sú práve skupinové nálepky. Politici, verejní činitelia, novinári majú moc svojou rétorikou vytvárať v spoločnosti segregované skupiny. S nimi potom ľahko operujú vo svoj prospech. Stačí, ak medzi nimi zasadíte strach z tých druhých a vy sa stanete veľkými ochrancami jednej strany. A popularita rastie.

Neviem, či ste fanúšikovia House of Cards, ale bravúrne narábal so strachom svojich občanov Frank Underwood, keď mu klesali preferencie v role amerického prezidenta. A dnešná realita v Amerike je hádam ešte horšia.

Ale nemusíme chodiť ďaleko. Na Slovensku sa začala politická kampaň. Črtá sa v nej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie