Denník N

Odkaz MMŠ: O nastupujúcej ére alternatívneho mäsa z múky, ktoré začína dobýjať trhy

Alternatívne mäso bude z múky. Foto – TASR
Alternatívne mäso bude z múky. Foto – TASR

Budúca éra alternatívneho mäsa má razantný nástup. Američania ho zjedli za rok za takmer poldruha miliardy eur, čo sú štyri percentá z konzumácie skutočného mäsa zo zvierat, spotreba Európanov je dokonca už okolo 10 percent alternatívneho mäsa na úkor zvieracieho. To je pre planétu aj pre zvieratá dobrá správa, pretože podiel chovu zvierat na mäso na emisiách skleníkových plynov je 14,5 percenta.

Týždenník The Economist venuje tejto téme dlhý text a predpovedá, že celosvetová spotreba alternatívneho mäsa vzrastie za budúcu dekádu z 1 na 10 percent. Dopyt po alternatívnom mäse prudko stúpa najmä v rozvinutých krajinách – takmer dve pätiny Američanov by mu dali prednosť pred zvieracím.

A dopyt rastie s ponukou. Dnes existujú dve veľké súperiace firmy ponúkajúce alternatívne mäso – Beoynd Meat a Impossible Foods (do tejto firmy vložil peniaze aj Bill Gates) – a cena ich akcií prudko stúpa.

Reportér Economistu si dal v Británii hamburger s takýmto alternatívnym mäsom a píše, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Odkaz MMŠ

Teraz najčítanejšie