Denník N

Orbánov Fidesz pred komunálnymi voľbami hrozil, že kto nebude voliť správne, peniaze od vlády neuvidí

Míting vládneho kandidáta na primátora mesta Hódmezővásárhely. Foto N - Tomáš Benedikovič
Míting vládneho kandidáta na primátora mesta Hódmezővásárhely. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Maďarsku sa dnes konajú komunálne voľby. Rekordne vysoká účasť je v meste Hódmezővásárhely, ktoré chce vládna strana Fidesz získať za každú cenu. Do šiestej večer tam odvolilo 60 percent voličov. Volebné miestnosti sa majú zatvoriť večer o siedmej.

„Voľ mier,“ hlása väčšina predvolebných plagátov v meste Hódmezővásárhely, ktoré leží na juhovýchode Maďarska blízko hraníc s Rumunskom a so Srbskom. „13. októbra ukončíme vojnu a otvoríme v meste éru mieru,“ tvrdí hlavné predvolebné heslo Istvána Grezsu, vládneho kandidáta na primátora mesta.

Základom jeho posolstva je tvrdenie, že mesto je rozdelené a zúri v ňom vojna. Tá sa údajne začala, keď vlani voľby starostu nečakane vyhral opozičný kandidát Péter Márki-Zay, ktorý vraj len jatrí vzťahy medzi občanmi a zbytočne vyhrocuje konflikt s vládou Viktora Orbána. „Snaží sa z volieb urobiť hlasovanie proti Orbánovi a miestnym politikom Fideszu,“ povedal Grezsa Denníku N.

Aj keď má Hódmezővásárhely iba 43-tisíc obyvateľov, svojou rozlohou 488 kilometrov štvorcových je druhým najväčším mestom v krajine po Budapešti, a v tomto ohľade za hlavným mestom ani príliš nezaostáva. Podstatný rozdiel je v hustote obyvateľstva: v Budapešti je to 3300 obyvateľov na kilometer štvorcový, v Hódmezővásárhelyi iba 91.

Predvolebná kamopaň v Hódmezővásárhelyi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetlenie rozdielu je prosté: mesto je jedným z centier Veľkej dunajskej nížiny, stepnej oblasti známej aj ako maďarská puszta, najzápadnejší výbežok eurázijských stepí. K Hódmezővásárhelyu tak patria rozsiahle a riedko osídlené územia, svojrázny svet roztrúsených samôt, typických pre túto oblasť.

Asi aj vďaka tomu je Hódmezővásárhely považovaný za veľmi konzervatívne mesto. Nikdy od roku 1990 nemalo ľavicové či liberálne vedenie a viac ako dvadsať rokov stál na čele mesta primátor z dnes vládnucej strany Fidesz premiéra Orbána. To sa čiastočne zmenilo vlani vo februári, keď po smrti dovtedajšieho starostu z Fideszu predčasné voľby výraznou väčšinou vyhral Márki-Zay.

Fidesz sa zľakol

Vládnu stranu strata jej dovtedy nedobytnej bašty vydesila. Navyše bolo krátko pred parlamentnými voľbami a maďarská opozícia začala dúfať, že táto prehra predznamenáva celoštátny trend.

Lokálne víťazstvo sa však napokon demokratom nevyplatilo, lebo Fidesz aj v reakcii na túto prehru vystupňoval kampaň do dovtedy nevídaných obrátok. Podarilo sa mu tým mobilizovať najmä vidieckych voličov, vystrašených hrozbou miliónov migrantov zaplavujúcich Maďarsko, o ktorých neustále hovorili vládni politici a vládne médiá. Fidesz napokon vlaňajšie parlamentné voľby opäť vyhral, Hódmezővásárhely však zostal pre orbánovcov otvorenou ranou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie