Denník N

Orbánova vláda skôr zradí vlastný národ ako Putina, hovorí maďarský opozičný politik

Primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay na predvolebnom mítingu v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič
Primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay na predvolebnom mítingu v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Moje náboženstvo mi zakazuje kradnúť, vysvetľuje opozičný politik, v čom je iný konzervatívec, ako sú tí vládni.

Súčasný primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay (47) vlastní niekoľko univerzitných diplomov, v minulosti pracoval najmä ako ekonóm, päť rokov žil v Kanade a v Spojených štátoch. Považuje sa za konzervatívneho kresťana, je otcom siedmich detí. Primátorom je od jari minulého roku, keď porazil kandidáta vládnej strany Fidesz.

Hlavným sloganom vášho protikandidáta v komunálnych voľbách bolo, že v nedeľu v deň volieb sa skončí vojna a v Hódmezővásárhelyi nastane doba mieru. Zúri tu v meste vojna?

Mnohým to tak zrejme pripadá. Isté je, že za posledný rok a pol sa obyvatelia mesta postavili proti sebe, aj ja viem o rodinách, v ktorých jedna polovica nehovorí s druhou, čo je veľmi smutné. Spor je len o to, kto tú vojnu vyvoláva. Ja som sa ozval proti korupcii, rozkrádaniu alebo na obranu ľudí vyhadzovaných zo zamestnania. Druhá strana mala zjavne pocit, že kým mohli pokojne kradnúť, bolo všetko v poriadku; teraz, keď sa proti tomu niekto ozval, nastala vojna.

Takáto vojna však nezúri len tu, ale po celom Maďarsku.

Je to presne tak. V týchto komunálnych voľbách môže Fidesz veľmi veľa stratiť, rovnako ako aj my. Bol za mnou zástupca nemeckého veľvyslanca, ktorému som vysvetľoval, že v tejto vojne my bojujeme kamennými sekerami, kým druhá strana proti nám nasadzuje tankové divízie. Stačí, ak sa tu v meste pozriete na pomer inzercie na uliciach aj na sociálnych sieťach, na ľudí jazdiacich po meste s predvolebnou reklamou na elektrických kolobežkách. Pomer medzi našimi stranami je zrejmý. Ak k tomu pridáte kampaň v televíziách, rádiách, v regionálnom denníku, vidíte, aký nerovný boj vedieme. A to ešte nehovorím o tom, že nám protistrana ničí a kradne plagáty.

Jednou z vašich predchodkýň bola Éva Tétényi, ktorá v roku 2010 ako nezávislá vyhrala voľby v ďalšej tradičnej bašte Fideszu, v Ostrihome. Orbánova vláda potom štyri roky mesto finančne dusila, než ho dobyla späť. Vám sa tomu podarilo vyhnúť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie