Denník N

Tvorcovia Za sklom hovoria, či mali prístup k Threeme, ako vznikla scéna „Ave ja“ a čo urobia, ak ich niekto z politikov zažaluje

„Nezaujíma ma, čo si o našom seriáli myslí Kočner, Kaliňák alebo Fico,“ hovorí scenáristka Za sklom. Televízia Joj, ktorá patrí finančnej skupine J&T, nechala tvorcom pri výrobe úplne voľnú ruku.

Premiér s ministrom vnútra sa chystajú na tlačovku, aby ponúkli milión eur za informácie, ktoré by mohli viesť k objasneniu vraždy novinára. Zväzky bankoviek stráži esbéeskár v kukle so samopalom. Touto scénou sa končí druhý diel aktuálnej série Za sklom, vysielaný televíziou Joj. Nápadne pripomenul realitu, ukazuje aj zákulisie príprav na tlačovku: premiér sa posilňuje whisky a pôsobí dojmom unaveného, takmer zlomeného človeka. Asistuje mu hlavná štátna radkyňa Majka Drobná, ktorá sleduje, ako sa predseda vlády s ministrom vnútra dohovárajú, či si dať oblek s kravatou alebo menej formálne rifle a košeľu.

Komu by nedošlo, že sleduje rozhovor, ktorý v skutočnosti mohli viesť Fico s Kaliňákom pod dozorom štátnej radkyne Márie Troškovej?

„Keď sme písali túto scénu, mali sme video z tlačovky na YouTube, spravodajské články aj fotografie. Valéria Schulczová si všimla, že Kaliňák má rifle, a vďaka tomu sme si uvedomili, že rovnako aj Fico má rifle, hoci čierne, to sa dá všimnúť naozaj len vtedy, keď sa na to človek sústredí. Z týchto faktov vznikla scéna pred tlačovkou, kde síce fiktívne, ale komponujeme reálne fakty,“ vysvetľuje Roman Olekšák, ktorý spolu s Valériou Schulczovou napísali scenár seriálu Za sklom.

„Nejde o to, že padali iné slová, ide o to, akým spôsobom rozmýšľajú ľudia, ktorí po tom, ako celú kariéru útočia na ‚novinárske hyeny“, idú ponúkať milión eur, ktorých pôvod ani nedokážu vysvetliť.“

Padlo tabu?

Producent Rasťo Šesták zo spoločnosti DNA Production, ktorá seriál pre televíziu produkovala, verí, že vďaka tretej sérii seriálu padlo na Slovensku jedno tabu. Doteraz sa u nás seriály vyhýbali očividnému reflektovaniu aktuálnej politiky.

„Za sklom je prvý projekt svojho druhu, ktorý zachytil tento trend. Našou výhodou je, že sme už predtým nakrútili dve série, a máme teda pred inými tvorcami náskok. V jednotlivých sériách sme postupne posúvali hranice toho, čo, koho a ako zobrazujeme. Navyše aj udalosti, ktoré sa na Slovensku za posledný rok odohrali, nás prinútili, aby sme aj my zobrazovali tieto veci práve takto,“ hovorí Šesták.

Označuje za pozoruhodné, že na Slovensku sa do týchto tém pustila práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Robert Fico

Robert Kaliňák

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie