Denník N

Desať textov, ktoré vám pomôžu ešte lepšie pochopiť nahrávku Trnka – Kočner

Marian Kočner pred súdom. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kočner pred súdom. Foto N – Vladimír Šimíček

1. Celý spis Gorila

Nahrávka Trnka – Kočner vznikla ako dôsledok kauzy Gorila – odpočúvania bytu na Vazovovej ulici, v ktorom sa šéf finančnej skupiny Penta stretával s vplyvnými ľuďmi a sľuboval im úplatky a provízie. Hoci nahrávky mala tajná služba vymazať, niekto ich zrejme vyniesol von a predal Kočnerovi. Ten ich následne podľa jeho slov na nahrávke za milión eur predal Haščákovi. Jeden USB kľúč však Kočner nechal v trezore Trnku a ten sa potom vybral šéfa Penty vydierať. Haščák potrebuje už roky Gorilu umlčať, lebo mu hrozí trestné stíhanie za korupciu.

 

2. Za kupčenie s Gorilou vyšetrujú bývalého šéfa kontrarozviedky

„Osobne si myslím, že ak niekto takto obchoduje s informáciami, predá ich svojmu klientovi a bude mu tvrdiť, že to je jediná kópia, tak zrejme to tak nebude. Na druhej strane ten, kto s tým protiprávne nakladá, tiež nemôže garantovať, že rovnako nepostupuje aj niekto iný. Takú záruku nikdy nemôže dať,“ vysvetľoval v rozhovore pre Denník N bývalý šéf tímu Gorila Marek Gajdoš. Tím vyšetruje to, že nahrávky Gorily vyniesol zo služby bývalý šéf kontrarozviedky Ľubomír Arpáš a predal ich Pente. Arpáš to odmieta. Gajdoš tiež v rozhovore povedal, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák bol proti tomu, aby Arpáša vyšetrovali, lebo by to mohlo vrhnúť zlé svetlo na tajnú službu u jej partnerov.

Gajdoš vysvetľuje aj to, prečo Gorilu polícia vyšetruje tak dlho a prečo sa jej zatiaľ nepodarilo prípad uzavrieť.

 

3. Edo má rád kosti

„O tom, že sa našla Gorila, pôvodne nikto ani nevedel. Bol som na koordinačnom stretnutí s tímom Kuciak v Nitre, kde sme preberali nejaký spoločný postup vo veci nahrávky Kočner – Trnka, pričom sme sa dopracovali k zaistenému zakryptovanému USB kľúču, ktorý sa podarilo odkryptovať,“ opisuje bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Lukáš Kyselica v rozhovore to, ako polícia našla Gorilu.

Heslo na odkryptovanie USB kľúča bolo: Edo má rád kosti. Trnka ho hovorí na nahrávke Kočnerovi. A hoci Kočner tvrdí, že ak by vedel, že zabudol nahrávku Gorily u Trnku, tak by ju zničil, nie je to pravda. Ani tento USB kľúč nezničil, pretože sa našiel uňho doma pri domovej prehliadke. Buď ho dal do úschovy Petrovi Tóthovi, alebo ho tam zabudol. Kyselica opisuje aj to, ako sa policajti tešili, keď zvuk Gorily našli.

 

4. Radšej budem korupčník ako vrah

Jaroslav Haščák odmietol dať Denníku N na tému nahrávky Kočner – Trnka rozhovor. Penta poslala stanovisko, v ktorom povedala, že je to výmysel a konšpirácia. Pre vraždu Jána Kuciaka však dal Haščák nedávno rozhovor portálu Aktuality. Snažil sa vysvetliť, že sms správa, ktorú si vymenil s Kočnerom o odj…í čuráka, sa netýkala Kuciaka, ale šéfa tímu Gorila Lukáša Kyselicu. Hovoril, že radšej bude žiť s povesťou korupčníka ako vraha. Vyjadril sa aj k nahrávke Trnka – Kočner.

„Ohľadom nahrávok Gorily tu však boli všelijakí obchodníci, ktorí s tým pobehovali a snažili sa niečo predávať,“ povedal Haščák, ale podrobnejšie informácie odmietol poskytnúť. „Boli to len odkazy. Neviem, či nejaké nahrávky naozaj existujú.“

 

5. Majský stále uniká spravodlivosti

Jozef Majský bol v 90. rokoch pre médiá niečo ako Marian Kočner, s výnimkou toho, že by bol podozrivý z objednania vraždy. Mal vplyv, vystatoval sa v Smotánke, ukazoval na obdiv svoje zbrane aj svojich vplyvných kamarátov v politike – napríklad Vladimíra Mečiara. Zároveň bol Majský prvým prešľapom Dobroslava Trnku. Keď chcela polícia Jozefa Majského stíhať za tunelovanie BMG a Horizontu, „veľkopodnikateľ“, ako sa vtedy nazýval, bol už na úteku. Zadržali ho na hraniciach, dali do väzby, ale Trnka ho osobne prepustil. Teraz Kočner hovorí, že za to nezobrali žiadne peniaze, ale bola to priateľská služba. Majského sa doteraz nepodarilo právoplatne odsúdiť. Aj nedávny pokus prokurátora Jána Šantu Najvyšší súd zamietol. Opísala to vo svojom texte Veronika Prušová.

Ďalším vplyvným človekom tých čias bol Ladislav Rehák. Bol obvinený z vydierania, ale jeho stíhanie generálna prokuratúra takisto zastavila.

 

6. Glváč nesmie chýbať

Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru pravidelne vystupuje v Kočnerovej komunikácii. Bol aj usvedčený z klamstva a zo vzťahu s Alenou Zsuzsovou, ktorá je s Kočnerom obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Hoci viacerí verejní činitelia pre Zsuzsovú aj Kočnera museli odísť z funkcií, Glváč stále zostáva a v Smere sa tvária, že sa nič nedeje. Aj na tejto nahrávke Kočner hovorí o Glváčovi ako o svojom kamarátovi, ktorý bol súčasťou jeho politických intríg.

Kto je Glváč a ako sa poznal so Zsuzsovou a Kočnerom

 

7. Prečo zostáva vo funkcii?

Prečítajte si o Martinovi Glváčovi aj text Vladimíra Šnídla, ktorý zhrnul desať príbehov. Po každom z nich mal Glváč odstúpiť, v Smere ho však stále tolerujú, hoci už musel odísť aj jeho kamarát Robert Kaliňák.

 

8. Čo vedel Čižnár

Už v januári sme prvýkrát zverejnili informáciu, že existuje nahrávka Trnka – Kočner a že sa našla v Kočnerovom mobile. Vtedy sme ju ešte nepočuli, ale jej obsah bol približne známy. Už vtedy sme písali o tom, že Trnka podľa nahrávky kedysi púšťal Gorilu aj generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Čižnár to nepoprel, ale hovorí, že nevedel, že to bola Gorila. Na stretnutí s Čižnárom a Trnkom bol vtedy aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý doteraz odmietal povedať, či bol v byte na Vazovovej ulici s Haščákom aj on. Dnes už vieme, že tam Fico bol. Potvrdil to znalec, ktorý skúmal hlasy na zaistenej nahrávke Gorily.

 

9. Načo bola Kočnerovi Penta?

„Aby sieť jeho kontaktov mohla efektívne fungovať, nemohol mu stačiť iba svet cashu – potreboval aj štruktúru, ktorá si dokázala poradiť s pravidlami boja proti legalizácii kriminálnych príjmov. Potreboval teda vlastne banku, ktorej stálo za to, aby si Kočnera ako klienta udržala aj s rizikom poškodenia povesti alebo zásahu regulátora.“

O vzťahu Penty a Mariana Kočnera písal Konštantin Čikovský.

10. V Glance House hrozilo Trnkovi stíhanie, ale unikol

Trnka Kočnerovi vysvetľuje, že si nahrávku Gorily zobral z prokuratúry so sebou aj preto, že mal strach a hrozilo mu stíhanie pre kauzu Glance House. Ako by v tom nahrávka Gorily mohla zabrániť, nie je jasné. Trnka nakoniec v prípade Glance House skončil iba s disciplinárnym previnením, hoci odblokoval majetok pre Kočnerových blízkych ľudí, ktorý predtým zablokovala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská. Napokon aj Trstenská začala Kočnerovi pomáhať, a to hlavne v kauze Donovaly, kde nevidela, že sa stal trestný čin. Na jednom pojednávaní ju musel sudca napomínať, aby nevystupovala v prospech Kočnera.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dobroslav Trnka

Kauza Gorila

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie