Denník N

Kočner v Threeme diktoval Ruskovi, čo má hovoriť na súde. „Už sme tu mohli spolu vládnuť a rozdávať karty“

Kočner s Ruskom na premiére muzikálu Rómeo a Júlia. Foto - Markíza
Kočner s Ruskom na premiére muzikálu Rómeo a Júlia. Foto – Markíza

Komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom z Threemy dokazuje, že Kočner priamo inštruoval Ruska, čo hovoriť v súdnom spore o miliónové zmenky televízie Markíza.

V stredu 28. februára 2018 bola na petržalskom okresnom súde napätá atmosféra. Na tretí deň po správe o zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa v budove súdu ukázal Marian Kočner, o ktorom Kuciak často písal. Kočner v tom čase vyhlasoval, že s vraždou nemá nič spoločné.

Na súde sa pojednávalo o civilnej žalobe jeho firmy, ktorá sa dožadovala zaplatenia jednej zo štyroch miliónových zmeniek v spore s televíziou Markíza. Podnikateľ, dnes už obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy aj z toho, že tieto zmenky v skutočnosti spolu s Pavlom Ruskom sfalšovali, vtedy pred sudkyňou pôsobil sebavedome.

Vystatoval sa, že má IQ 146, otázky právnikov Markízy zhadzoval ako hlúpe a nezmyselné, a ironicky opisoval aj svoj vzťah s Pavlom Ruskom. „Môžem použiť výraz ‚ambivalentný‘,“ povedal a dodal, že si nespomína, kedy sa s Ruskom v posledných rokoch stretli.

„A nevidím dôvod na túto otázku.“

Lenže tých dôvodov bolo veľa. Komunikácia medzi Kočnerom a Ruskom cez aplikáciu Threema z tohto obdobia, ktorú má Denník N k dispozícii, ukazuje nielen to, že sa Kočner s Ruskom pravidelne stretávali, písali si či nechutne vtipkovali na adresu Jána Kuciaka.

Odhaľuje aj to, ako Kočner diktoval Ruskovi, čo má na súde povedať, a ako spolu ladili verzie, ktorými chceli vysvetliť nezrovnalosti v ich príbehu o tom, ako podozrivé zmenky za 69 miliónov eur vznikli.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie