Denník N

Český aktivista z Rojavy: Erdogan ide zničiť Kurdov a zmeniť demografiu severnej Sýrie

Pohľad z tureckej strany hraníc na bombardovanie severnej Sýrie. Foto - TASR/AP
Pohľad z tureckej strany hraníc na bombardovanie severnej Sýrie. Foto – TASR/AP

Kurdi z Rojavy si nechcú nechať vziať, čo za posledné roky vybudovali. Pre Erdogana však predstavujú hrozbu, že sa to dá robiť aj inak.

S českým aktivistom, ktorý posledné mesiace pomáha novinárom a mimovládkam v Rojave, sme sa rozprávali o napätej situácii na severe Sýrie, kde Kurdi čelia tureckej ofenzíve. Vzhľadom na jeho bezpečnosť sme sa rozhodli nezverejniť jeho meno.

Na severe Sýrie aj po vyhlásení prímeria bolo počuť rachot guľometov a k oblohe stúpal dym.

 

Nachádzate sa v okolí mesta Quamishli. Aká je tam situácia? 

V prvých dňoch po vypuknutí tureckej invázie bolo bombardovanie veľmi cítiť. Menej ľudí bolo v uliciach a atmosféra bola vážna. Došlo k zbombardovaniu domov miestneho obyvateľstva, mnohí mesto opustili. Priebežne totiž dochádzalo k ostreľovaniu a bombardovaniu civilistov, aby boli donútení túto oblasť opustiť.

Cielilo Turecko aj na infraštruktúru, akou sú vodné zdroje alebo elektrické vedenia? 

Elektrinu zasiahli aj v Quamishli, v rôznych častiach mesta došlo k výpadkom elektriny a internetu. Vodné zdroje boli zasiahnuté najmä v oblasti mesta Hasaka, v ktorom je teraz problém s vodou, vzhľadom na to, koľko ľudí sa tam presunulo.

Kam teda utekajú títo ľudia, ktorí sa snažia utiecť pred bombami?

Momentálne bol hlavný smer mesto Tall Tamr a mesto Hasaka. Smerujú viac na juh od hraníc a toto sú dve väčšie mestá, pričom Hasaka je dosť veľké mesto a momentálne nečelí pozemnému útoku. Toto mesto je v dosiahnuteľnej vzdialenosti a ďalej na juh už hovoríme o oblastiach, kde bolo na jar porazené podzemné hnutie tzv. Islamského štátu (Dáiš) a hrozí tam znovuobnovenie jeho spiacich buniek.

Niektorým väzňom sa už podarilo utiecť. Aké je to vážne?

Už od začiatku invázie sa v tých väzniciach začali ľudia búriť a bolo vidieť, že sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie