Denník N

Orbán po prvý raz od roku 2006 nevyhral nejaké voľby

V juhomaďarskom Szegede opäť vyhral ľavicový primátor László Botka, ktorý mesto vedie od roku 2002. Do nedeľe to bolo jediné z najväčších maďarských miest, ktoré neovládal Orbánov Fidesz. Foto N - Tomáš Benedikovič
V juhomaďarskom Szegede opäť vyhral ľavicový primátor László Botka, ktorý mesto vedie od roku 2002. Do nedeľe to bolo jediné z najväčších maďarských miest, ktoré neovládal Orbánov Fidesz. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spolupráca maďarskej opozície sa osvedčila, Fidesz stratil Budapešť a väčšinu veľkých miest. Hovoriť o politickom obrate je však predčasné.

Azda najprekvapivejšou reakciou po oznámení výsledkov nedeľných komunálnych volieb v Maďarsku bolo vyhlásenie premiéra Viktora Orbána. „Sme pripravení spolupracovať,“ povedal na adresu nového vedenia hlavného mesta Orbán, podľa ktorého je to vlastne nutné, že si v demokracii postavenej na súťaži strán voliči občas vyberú zmenu. Nezabudol však zdôrazniť, že jeho strana Fidesz aj teraz získala 50 percent odovzdaných hlasov.

Nevieme, nakoľko Orbán svoje slová myslí vážne. Sú však v priamom rozpore s tým, ako sa doteraz jeho vláda správala k mestám, ktoré riadila opozícia. Namiesto spolupráce sa ich snažila všemožne dusiť.

Komunálne voľby mali pre našich susedov zásadný význam. Ak by dopadli opačne a Fidesz by získal aj zvyšky samospráv, ktoré ešte neovládal, opozičná politika by v Maďarsku v podstate skončila. Opozičné strany by síce nezanikli, ale aj na lokálnej úrovni by už všade hrali iba úlohu štatistov a nedokázali by Fideszu nijako zabrániť v úplnom ovládnutí krajiny.

Z Fideszu prichádzali správy, že Orbán chce svoje očakávané víťazstvo v komunálnych voľbách využiť na ďalšie upevnenie vlastnej moci, ešte silnejšiu centralizáciu a že dokonca uvažuje o zásadnej novelizácii ústavy. Tú, mimochodom, parlament odhlasoval len v roku 2011, a aj keď v tom čase Orbán tvrdil, že je pevná a nemenná ako betón, bola odvtedy novelizovaná už sedemkrát.

Dopadlo to však inak. „Od roku 2006 sú to prvé voľby, ktoré Fidesz síce neprehral, ale ich ani nevyhral,“ píše na svojom blogu politológ Gábor Török. Opozícia zaznamenala oproti predchádzajúcim komunálnym voľbám v roku 2014 výrazné úspechy.

V prvom rade skoro úplne ovládla hlavné mesto, v ktorom žije 1,75 milióna ľudí, teda skoro pätina obyvateľov Maďarska. Po takmer desiatich rokoch opozícia získala post primátora Budapešti a väčšinu v zastupiteľstve hlavného mesta. Jej starostovia povedú 14 z 23 mestských štvrtí, v ďalších piatich bude musieť starosta za Fidesz spolupracovať so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Svet

Teraz najčítanejšie