Denník N

Manželstvá drží pokope zmysel pre humor, objavili gén, ktorý mu v tom pomáha

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Americkí vedci zistili, že najtrvácnejšie manželstvá drží pokope variant receptora pre hormón lásky oxytocín.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Hodíme se k sobě, miláčku?

Tak sa volá česká filmová komédia zo 70. rokov, v ktorej vyberá najmodernejší elektrónkový počítač klientom, na základe dotazníkov o ich záľubách, názoroch a tak, ideálnych partnerov do manželstva. Prípadne zosobášeným manželom vyhodnotí kvocient ukazujúci, do akej miery sa k sebe hodia.

Dlhoročnému manželskému páru – hrajú ho mimochodom v tom čase aj skutoční manželia Jana Brejchová a Vlastimil Brodský – vyšiel kvocient veľmi nízky, napriek tomu, že pri vyplňovaní dotazníka obaja trošku podvádzali, aby sa tomu druhému viac zapáčili, so slovným vyhodnotením – hrozí okamžitý rozvod.

Ako mnoho iných českých filmov z toho obdobia, film režiséra Petra Schulhoffa predbehol svoju dobu. Najnovšie vedecké výskumy totiž potvrdzujú, že pre dobré manželstvo skutočne existujú dispozície, a to nie len na úrovni povahy človeka, ale aj jeho genetickej výbavy.

Najtrvácnejšie manželstvá

Minulý rok vo vedeckej tlači zarezonovala štúdia nemeckých psychológov z Univerzity Martina Luthera. Ukázala, že významným faktorom ovplyvňujúcim kvalitu a pevnosť manželstva je zmysel pre humor oboch zúčastnených. Manželským párom, bolo ich presne 154, dali vyplniť dotazník, v ktorom zisťovali, či majú respondenti zmysel pre humor, a ak ho majú, akého je druhu.

Vedci rozlišovali tri skupiny – 1. jedinec nevie vtipkovať a má strach, že sa sám stane terčom zábavy; 2. jedinec nemá zábrany robiť si žarty z druhých, ale sám zo seba si vystreliť nedokáže; 3. jedinec si rád strieľa najmä sám zo seba a je rád, keď sa druhí smejú.

Nemusíte mať priamo rigorózku, aby ste uhádli, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie