Denník N

Už aj poslanci Smeru odkazujú Trnkovi, aby skončil. Erik Tomáš hovorí, že už by ho nenavrhli

Premiér Robert Fico a generálny prokurátor Dobroslav Trnka na rokovaní vlády v auguste 2008. Foto – TASR
Premiér Robert Fico a generálny prokurátor Dobroslav Trnka na rokovaní vlády v auguste 2008. Foto – TASR

Po nahrávke radia koaliční poslanci, aby Trnka na prokuratúre skončil alebo si aspoň do vyšetrenia pozastavil funkciu. Dobroslav Trnka nebol v utorok v práci a odkazuje, že zvažuje pozastavenie svojej funkcie.

Už aj poslanci koalície a medzi nimi viacerí poslanci Smeru odkazujú Dobroslavovi Trnkovi, že by už nemal byť prokurátorom.

Hovoria to po tom, ako Denník N v pondelok zverejnil nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom, na ktorej sa rozprávajú o vydieraní šéfa Penty nahrávkou Gorily, o vyhrážkach zabitím a aj o kupovaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora.

Poslanci Smeru dnes zdôrazňujú pri Dobroslavovi Trnkovi najmä úlohu pravicových politikov. V skutočnosti ho do voľby na konci roku 2010, v ktorej neprešiel o jeden hlas, navrhol poslanec Smeru Mojmír Mamojka, ktorý je dnes ústavným sudcom. Získal vtedy najmä hlasy Smeru a SNS a štyroch poslancov vtedajšej koalície Ivety Radičovej.

Dobroslav Trnka prostredníctvom agentúry TASR v utorok odkázal, že zváži dočasné prerušenie funkcie prokurátora, viac povie v najbližších dňoch. V utorok do práce Trnka neprišiel, zobral si voľno.

„Podľa mojich informácií nahrávku skúmajú experti. K jej autentickosti sa preto zatiaľ neviem vyjadriť,“ povedal Trnka.

Poslanci teraz odpovedali na otázku, či by mal Dobroslav Trnka ostať vo funkcii prokurátora. Poslanci Smeru aj na to, ako hodnotia, že ho v minulosti navrhovali a volili za generálneho prokurátora.

Najsilnejšie momenty nahrávky Kočner – Trnka (aj titulky); autori: Martina Koník, Braňo Bezák

 

Béla Bugár,
predseda Mosta-Híd

„Sú to veľmi závažné fakty. Na jeho mieste by som okamžite odstúpil. On musí chápať, že to nie je taľafatka. Je jedno, či to je premlčané alebo nie. Ak je čo by len čiastočne pravdivá táto komunikácia, tak tam nemá čo hľadať.“

 

Erik Tomáš,
poslanec Smeru

„Ak by sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie