Denník N

Správa o prokuratúre: Upratať sa dá všetko, aj keby prezident zastrelil poľovníka

Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR

Nadácia Zastavme korupciu pripravila správu na základe niekoľkomesačného zbierania informácií cez infožiadosti z vyše 80 prokuratúr a z osobných hĺbkových rozhovorov s 12 prokurátormi. Zistenia ukazujú, že ak sa na miesta najvyšších funkcionárov dostanú ľudia prepojení na oligarchov či nečestných politikov, vedia v tichosti upratať akúkoľvek kauzu.

Čo sa dočítate:

  • ako sa dá zrušiť trestné stíhanie cez sťažnosti na GP;
  • ako Kováčik odňal kauzu známeho finančníka prokurátorovi a potom ju zastavil;
  • prečo sa prokurátori boja nadriadených;
  • prečo kritizujú voľbu generálneho prokurátora;
  • či sa niekto ozval, keď sa Kočner premával po budove GP.

Znelo to ako šialená konšpirácia. Prezident na poľovačke postrelí chlapa, ktorý zomrie. Zoberie to na seba iný poľovník, ktorý dostane len mierny trest. Hlava štátu nebadane z miesta činu odíde a hovorca zabezpečí alibi o tom, kde práve bol.

Scenár podobný kriminálnemu filmu naznačovali médiá, keď v lete 2009 písali o tragickej poľovačke vo vojensko-výcvikovom tábore Lešť, kde zahynul človek. K činu sa prihlásil bývalý šéf vojenských lesov Štefan Drozd, ktorý za to dostal podmienečný trest.

Z regionálnej tragédie vyrobil celoslovenskú kauzu bloger, ktorý napísal, že v podobnom čase bol na strelnici aj vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Prezidentský palác to poprel, na blogera dal trestné oznámenie.

Zvláštne na tom bolo, že prezidentov hovorca prišiel postupne s viacerými verziami vysvetlenia, kde sa hlava štátu v čase streľby nachádzala. Najprv mal byť Gašparovič v Chorvátsku, keď sa však ukázalo, že to nesedí, mal sa ako fanúšik zúčastniť na futbalovom zápase v Bratislave.

Škandál aj napriek hovorcovým zakopnutiam postupne utíchol. Napokon, verzia s prezidentom vyznievala pre normálneho človeka ako skutočné sci-fi.

Nadácia Zastavme korupciu teraz zistila,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie