Denník N

Sudcov z Kočnerovej Threemy majú preverovať sudkyne, ktoré s ním boli na zabíjačke

Členky Súdnej rady Lenka Praženková a Marcela Kosová. Foto Tomáš Benedikovič a TASR
Členky Súdnej rady Lenka Praženková a Marcela Kosová. Foto Tomáš Benedikovič a TASR

Súdna rada rieši, ako sa postaví k sudcom, ktorým polícia zobrala mobily pre podozrenia z Kočnerovej Threemy. Hodnotí to komisia, ktorej predsedá sudkyňa Marcela Kosová a členkou je aj Lenka Praženková. Obe boli pred dvomi rokmi na akcii, kde sa objavil aj Kočner. Aj to vyplývalo z jeho Threemy.

„Dobrý deň, v mene našej advokátskej kancelárie si Vás dovoľujem pozvať na každoročnú tradičnú zabíjačku, ktorá sa bude konať dňa 9. decembra 2017 od 8:00 na mieste Nandin dvor…,“ napísala advokátska kancelária Ikrényi&Rehák desiatkam hostí. Pozvánku na vidiecku usadlosť pri Vysokej pri Morave dostali mnohí advokáti aj sudcovia. A objavil sa tam napokon aj Marian Kočner.

Na zabíjačku prišla aj predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková či členka rady Marcela Kosová. Ako prvý na to upozornil postoj.sk.

O účasti sudcov si potom Kočner písal cez aplikáciu Threema so štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou (Smer), ale aj s bratislavským sudcom Vladimírom Sklenkom. Obom policajti v auguste zobrali ich mobilné telefóny. Dôvodom bola komunikácia v Threeme. Sudcovia sú podozriví, že za úplatky ovplyvňovali rozhodnutia v Kočnerových obchodných sporoch.

Správanie týchto sudcov teraz posudzuje súdna rada. Konkrétne špeciálna päťčlenná komisia, ktorej predsedníčkou je práve Kosová a patrí do nej aj Praženková. Obe účasť na spoločenskej akcii pri zabíjačke pred necelými dvoma rokmi potvrdili a hovoria, že z akcie odišli, keď zistili, že je tam aj Kočner.

Neboli jediné

Marcela Kosová je pripravená kolegom vysvetliť, ako to na zabíjačke bolo. Nemá pocit, že by eticky zlyhala. „Ak by som ten pocit mala, tak do tej komisie ani nejdem,“ hovorila počas osobného stretnutia. Za predsedníčku ju zvolili ostatní členovia na návrh Dušana Čima.

Lenka Praženková na otázku, či je vhodné, aby ostala členkou tejto komisie, priamo neodpovedala.

Zo zaistenej komunikácie Kočnera a Moniky Jankovskej vyplýva, že na akciu na Nandinom dvore dorazili aj ďalší sudcovia. Kočner si o zabíjačke písal s Jankovskou, ale aj s ďalším nemenovaným sudcom.

Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z týchto správ vyplýva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie