Denník N

Washington Post: Slovenská prezidentka naznačuje cestu, ako sa dostať zo svetového populistického močiara

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dnešní politici sa sústreďujú na invektívy či falošné obvinenia. Ale Zuzana Čaputová ukazuje, že môže fungovať aj to, keď človek pôsobí pokojne a vyrovnane.

Autorka je americká historička a novinárka
Článok uverejňujeme so súhlasom Washington Post

Toto je temná hodina pre tých, ktorým záleží na vláde práva v Spojených štátoch, dokonca aj pre tých, ktorí sa obávajú budúcnosti demokracie v tejto krajine. Prezident Trump otvorene porušuje nielen právo, ale aj princípy slušnosti. Používa sociálne médiá, aby sa chvastal, a každým tvítom zmenšuje autoritu a rešpekt svojho úradu. V tejto chvíli je ťažké si predstaviť, aký jazyk, aký typ politickej kampane by mohol presvedčiť jeho najvernejších podporovateľov.

Odpoveď odnikiaľ

Na Slovensku vo februári 2018 zažili podobne temnú hodinu. Krajinu viedla populistická vláda napojená na korupciu a organizovaný zločin. Jána Kuciaka, mladého novinára, ktorý sa pokúsil tieto prepojenia preskúmať, spolu s jeho snúbenicou brutálne zavraždili. Masové protesty presvedčili premiéra, aby rezignoval, ale bolo ťažké si predstaviť, aký typ jazyka, aký typ politickej kampane by mohol presvedčiť najvernejších podporovateľov jeho strany.

Prekvapivá odpoveď prišla odnikiaľ či skôr z Pezinka, malého mesta na juhozápade Slovenska, kde Zuzana Čaputová, environmentálna právnička a sociálna liberálka, strávila mnoho rokov bojom proti skládke, ktorá by zamorila vzduch a vodu v tomto regióne. Nahnevaná pre vraždu sa Čaputová v marci 2018 zapojila do prezidentskej kampane ako kandidátka malej strany Progresívne Slovensko. O rok neskôr vyhrala.

Autentický obraz

Ako to dokázala?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie