Denník N

Fico pri dekriminalizátorovi Tisa cúvol

Roman Michelko. Foto – TASR
Roman Michelko. Foto – TASR

Roman Michelko, ktorý hlása dekriminalizáciu prezidenta vojnového štátu, dostal pri ÚPN od premiéra stopku.

Matičiarsky politológ a historik Roman Michelko sa mal už po dnešnom rokovaní vlády na návrh Roberta Fica stať členom Správnej rady Ústavu pamäti národa.

Po tom, ako Denník N upozornil na jeho čudný vzťah k vojnovému prezidentovi Jozefovi Tisovi, ho premiér z programu rokovania vlády stiahol. „Premiér stiahol z rokovania vlády nomináciu Romana Michelka do Správnej rady ÚPN,“ povedala Pravde Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Po informáciách o Michelkovom vzťahu k Tisovi napísala premiérovi židovská humanitárna organizácia B’nai B’rith Tolerancia a vyzvala ho, aby jeho nomináciu stiahol.

Fico na otázky Denníka N neodpovedá a neodpovedal ani na otázky k Michelkovi. Jeho nominácia však nezmizla z webu vlády úplne – len sa presunula z programu dnešnej schôdze do kategórie „nezaradené“.  Nie je teda jasné, či Michelka Fico odmietol definitívne alebo len dočasne.

„Pred národnými silami je obrovská úloha – intenzívne a systematicky pracovať na dekriminalizácii prezidenta prvej Slovenskej republiky Tisa. Schytávali by sme za to poriadne mediálne útoky od neoliberálnych médií. Nájdu sa však ľudia, ktorí pôjdu na túto kamikadze misiu? Ako dlho budú schopní schytávať útoky predajných médií? Toto je najväčšia výzva pre národné sily – nájsť a sformovať novú generáciu a jej obsahovú platformu,“ hovoril Michelko pred troma rokmi na konferencii Spolku slovenskej inteligencie Korene.

Michelko tvrdí, že citát je vytrhnutý z kontextu a že to mala byť politologická rada, ako by mala postupovať SNS. Vraj hovoril o dekriminalizácii, nie o rehabilitácii. Dekriminalizácia podľa neho znamená „nejakým spôsobom objektívne zhodnotiť jeho zástoj, to znamená: nebol to svätec, ale nebol ani na zozname vojnových zločincov“; Tisov proces mal podľa neho aj politický kontext. SNS pritom v uvedenom vystúpení vôbec nespomína.

ÚPN sa okrem zločinov komunizmu zaoberá aj zločinmi ľudáckeho režimu, ku ktorému mal Fico vždy odmietavý postoj.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie