Denník N

Dva užitočné nástroje proti systému Gorila

Ako sceliť pukliny v právnom štáte.

Autor je filozof a publicista, spoluzakladateľ strany Smer

Slovensko čelí  flagrantnému útoku na právny štát: Jankovskej spolupráca s Kočnerom, či ovplyvňovanie „spriaznených“ sudcov sú štrbinou v právnom štáte, ale ešte viac chystané vraždy dvoch prokurátorov a bývalého ministra vnútra; jednoznačne konšpiratívny únos vietnamského občana, previazanosť najvyšších policajných, prokurátorských a aj súdnych šarží s podnikateľským a mafiánskym prostredím, bezpečnostnej rady štátu s dajakým treťoradým talianskym mafiánom… A bohviečo ešte vypláva na povrch.

To, čo skutočne potrebujeme, je komplexná očista slovenskej spoločnosti a osobitne štátnej moci od všetkých oligarchických väzieb, mafiánskych vplyvov, veľkej aj malej korupcie; od neetického správania až po spoločenskú ľahostajnosť, akú dnes vidíme napríklad aj v časti súdnej moci.

Ako správne pred časom poznamenal Miro Beblavý a dnes túto tézu prevzal aj Michal Truban, nejde o to vymeniť figúrky, ale zmeniť systém. Lebo tento systém tu je kontinuitne od Čarnogurského cez Mečiara, Dzurindu až po Fica. Rozdiel je len v sofistikovanosti, väčšom či menšom rozsahu nelegálnej distribúcie finančných tokov.

Ja som pamätník a na každú vládu by som vedel vytiahnuť balík síce odlišných, ale vo svojej podstate nelegálnych foriem „tunelovania“ štátneho rozpočtu. Gorila je len jedným medzníkom nevinne sa tváriacej Dzurindovej vlády. Zviazanosť mocenských garnitúr s privatizačným majetkom, zneužívanie Fondu národného majetku na budovanie vlastného oligarchického zázemia, rovnako ako vyvlastňovanie privatizérov novými privatizérmi, rozmiestňovanie „svojich“ ľudí na rozhodujúcich hospodárskych, policajných, súdnych, ale aj spravodajských pozíciách, bolo náplňou činnosti všetkých vládnych garnitúr.

Zmeniť tento systém pokladám skutočne za naliehavú úlohu novej vlády. (A povedzme objektívne, že síce pod tlakom verejnosti a médií, ale po nástupe nového premiéra Pellegriniho prvé kroky spustila už táto vláda.) No som skeptický, lebo zatiaľ som nepočul od nikoho ešte ani jeden konkrétny návrh na „systémovú“ zmenu a som presvedčený, že žiadna strana žiaden komplexný a efektívny návrh ani nemá.

Na pondelňajšej tlačovke PS/Spolu zaznel zatiaľ jediný relevantný návrh opäť z úst Beblavého: Obmedziť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Komentáre

Teraz najčítanejšie