Denník N

Na brexitovej dohode sa nedohodli, zástupcovia Únie sú stále optimistickí

Odporcovia brexitu v Londýne. Foto - TASR/AP
Odporcovia brexitu v Londýne. Foto – TASR/AP

K dohode podľa írskeho premiéra Lea Varadkara chýbal súhlas Severných Írov a otázka ciel, nakoniec sa dohodli.

Dohodu o vystúpení Británie z Únie sa nepodarilo dojednať, hoci sa zástupcovia oboch strán zhodli na väčšine sporných bodov. Poslednou nevyriešenou otázkou zostáva systém výberu dane z pridanej hodnoty.

Zástupcovia krajín Únie sú však optimistickí, podľa nich by mohli výstupnú zmluvu uzavrieť v najbližších dňoch. Nie je však príliš pravdepodobné, že by ju schválil summit, ktorý sa začína vo štvrtok.

Veľké veci sa v stredu diali v Bruseli

Vyzeralo to, že Británia a európski vyjednávači predsa len na poslednú chvíľu môžu uzavrieť dohodu o brexite. Termín bol o polnoci, keďže vo štvrtok sa začína samit lídrov krajín EÚ, na ktorom by sa prípadná dohoda mala odsúhlasiť.

Alternatívou je odklad brexitu, s ktorým však britský premiér Boris Johnson nesúhlasí.

Ešte pred týždňom sa dohoda zdala nemožná. Britské médiá písali, že je v podstate mŕtva. V posledných dňoch však nastal veľký posun hlavne po rokovaniach medzi Írskom a Britániou.

V stredu popoludní však nebolo jasné, či sa to napokon podarí. K dohode podľa írskeho premiéra Lea Varadkara chýbal súhlas Severných Írov a riešenie colnej otázky. Nezhody nakoniec prekonali.

Colná hranica na mori

Hlavnou témou bola snaha vyhnúť sa tomu, aby na írskom ostrove nevznikla tvrdá hranica medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je v EÚ. Keďže Briti odmietali zostať v colnej únii s EÚ, riešenie sa zdalo nemožné.

Vyjednávači však prišli s plánom, podľa ktorého by colná hranica bola v Írskom mori, nie medzi Írskom a Severným Írskom.

„Severné Írsko by de iure bolo v britskom colnom teritóriu, ale de facto by bolo na colnom území EÚ,“ povedal podľa Guardianu jeden nemenovaný diplomat.

Ako vysvetľuje denník Times, znamenalo by to, že tovar,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie