Denník N

Malchárek z Gorily: Nevypočul som si to a neplánujem si to vypočuť

Jirko Malchárek v roku 2005, kedy chodil do konšpiračného bytu na Vazovovej. Foto - TASR
Jirko Malchárek v roku 2005, kedy chodil do konšpiračného bytu na Vazovovej. Foto – TASR

Bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek strávil pri rozhovoroch s Jaroslavom Haščákom v byte na Vazovovej ulici hodiny, teraz sa k tomu už vracať nechce.

Zrejme ste postrehli, že sa objavila zvuková nahrávka Gorily. Postupne ju počúvame a sú tam aj hodiny vašich rozhovorov s Jaroslavom Haščákom.

To vám gratulujem.

Už ste tú nahrávku začali počúvať? Sú veci na nej pravdivé?

Nevypočul som si to a neplánujem si to vypočuť. Pre mňa má Gorila dva rozmery – jedným je, ako sa prezentuje pred ľuďmi. Pre mňa je to po tejto stránke nepríjemné a nebudem hovoriť, že o sebe rád čítam. Druhý je vecný rozmer a k týmto otázkam som sa vyjadril tam, kde bolo treba. A pokiaľ bude opäť treba, znova sa tam k nim budem vyjadrovať. Ďalej sa v tejto kauze nechcem pitvať. Mám absolútne čisté svedomie, aj keď vy si to určite nemyslíte. A je vec názoru, pred kým sa ako ľudia máme spovedať.

Uznávate po tých rokoch, že ste sa s Haščákom bavili o úplatkoch a ich rozdeľovaní?

Neuznávam nič. Tú nahrávku som nepočul a ani sa ju nechystám počuť. Je mi to úplne jedno a nezaujíma ma to. Pre mňa je dôležité, či sa niekto správa v súlade so zákonom a pokiaľ nie, nech sa zodpovedá tam, kde treba. A ja sa voči žiadnym poslucháčom či čitateľom nemám potrebu zodpovedať zo svojho súkromného života.

Haščák: Volič je hovno (video s titulkami);
autori: Martina Koník, Braňo Bezák a redakcia

Konali ste v súlade so zákonom?

Absolútne áno. Žijem plne usporiadaným životom a transparentne. Nemusíte mať obavy, že by som nebol pod drobnohľadom. Všetko je tak, ako má byť až na to, že raz za dva či tri roky si o sebe prečítam nejaké nie veľmi lichotivé veci v rôznych médiách. A býva to v čase, keď sa to niekomu hodí, aby odklonil pozornosť od iných káuz. Možno to teraz súvisí s voľbami.

Zvuková nahrávka korešponduje s jej analytickým prepisom. A z oboch vyplýva, že sa tam naozaj rozdeľovali úplatky. Čítali ste zrejme aspoň ten prepis. Čo na ňom nie je pravdivé?

Môžete mi aj päťkrát položiť tú istú otázku. A ako viete, či som niečo čítal? Nahrávku som nepočul a počúvať sa ju nechystám a či som niečo čítal, je tiež moja osobná vec. Či som niečo robil alebo nie, nech posudzujú tí, ktorí majú v právomoci to posudzovať. Zodpovedať sa za svoje činy je naša občianska povinnosť a ja som na to pripravený tak ako každý slušný občan. A čo sa týka mediálneho rozmeru tejto kauzy – nechcem a ani nebudem s ním bojovať. Môžem to iba pretrpieť a svojimi pocitmi nebudem prilievať olej do tohto mediálneho šialenstva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie