Denník N

Maďarská opozícia začína chápať, čo jej slovenským kolegom stále nedochádza

Opozičný kandidáti, ako staronový primátor mesta Hódmezővásárhely, zvíťazili v Maďarsku aj preto, lebo sa za nimi zjednotili všetky opozičné strany. Foto N - Tomáš Benedikovič
Opozičný kandidáti, ako staronový primátor mesta Hódmezővásárhely, zvíťazili v Maďarsku aj preto, lebo sa za nimi zjednotili všetky opozičné strany. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strany ako SaS a OĽaNO predvádzajú, že v pohode dokážu zlikvidovať samy seba, a ani na to nepotrebujú autoritársky režim, ktorý by im pomáhal.

Z reakcií na výsledky nedeľných komunálnych volieb v Maďarsku tamojšiu situáciu azda najlepšie vystihuje tá, ktorá prišla v pondelok z budapeštianskej burzy. Akcie firmy Opus Global spadli ihneď po začiatku obchodovania o osem percent a jej hlavný oficiálny majiteľ Lőrinc Mészáros prišiel v priebehu niekoľkých minút o 13 miliárd forintov.

Niežeby ho to muselo trápiť. Podľa časopisu Forbes z vlaňajšieho decembra je Mészáros najbohatším Maďarom. Jeho majetok vtedy odhadovali na 381 miliárd forintov (asi 1,2 miliardy eur) a odvtedy určite ďalej rástol. Za desať rokov sa stal z majiteľa skromnej a krachujúcej inštalatérskej firmy mužom, ktorý suverénne získava najviac verejných zákaziek v krajine – vlani to bolo za 265 miliárd forintov (asi 0,8 miliardy eur). Noviny index.hu už pred dvomi rokmi vypočítali, že ak bude Mészáros ďalej bohatnúť týmto tempom, môže byť už v roku 2024 najbohatším mužom planéty.

Lenže, a to vysvetľuje aj reakciu burzy, Mészáros nie je bežným podnikateľom. Je v podstate verejným tajomstvom, že je iba nastrčenou figúrkou a majetok oficiálne napísaný na jeho meno v skutočnosti celý či v drvivej väčšine patrí premiérovi Viktorovi Orbánovi. Tento obrovský majetok nevznikol vďaka podnikateľským schopnostiam dotyčných, ale len vďaka zmanipulovaným verejným zákazkám, rozkrádaniu verejných peňazí a hlavne európskych dotácií. Plus s pomocou mafiánskych praktík, vydierania, politického tlaku a úradného šikanovania uplatňovaných s výdatnou pomocou štátu proti konkurencii.

Stačí však, aby niekoľko veľkých samospráv vrátane budapeštianskej prevzala opozícia, ako sa to stalo v nedeľu, a príliv peňazí do Mészárosových/Orbánových firiem síce neustane, môže však byť o niečo slabší. Už sa im nebude dariť tak zázračne a práve na to okamžite reagovala burza.

Orbán sa radšej príliš neukazoval

Vývoj v Maďarsku vykazuje niekoľko zaujímavých paralel s vývojom na Slovensku a plynie z nich pre nás viacero poučení. Nedeľné voľby boli unikátne aj tým,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

SaS

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie