Denník N

Putin je zákernejší než celý Sovietsky zväz, vraví historik, ktorý pomáhal Litvinenkovi

Americký historik ruského pôvodu Jurij Felštinskij. Foto - archív J.F.
Americký historik ruského pôvodu Jurij Felštinskij. Foto – archív J.F.

Neboli to hocijaké vraždy, ale veľmi rafinované, kruté a efektné. A historik Jurij Felštinskij o nich vie veľa.

Napriek tomu sa nebojí, že by ho niekto mohol otráviť – tak ako pred trinástimi rokmi jeho priateľa Alexandra Litvinenka alebo množstvo ďalších známych, ktorí zomreli často za veľmi podozrivých okolností za hranicami Ruska, vo chvíli, keď už si mysleli, že sú v bezpečí.

Doktor filozofie Felštinskij je však presvedčený, že nepatrí ani do jednej z troch kategórií ľudí, na ktorých ruská tajná služba skúša najrozmanitejšie spôsoby zabíjania.

Keď si niekto prečíta vašu knižku FSB vyhadzuje Rusko do vzduchu, možno z toho do konca života nebude pokojne spať. Vy spíte dobre?

S ohľadom na vek – áno. Iná vec je, že väčšinou vo chvíli, keď knihu vydám, urobím bodku doslova aj v prenesenom zmysle slova. Lenže s knihou FSB vyhadzuje Rusko do vzduchu to bolo úplne iné. Urobili sme bodku, vydali celé dielo – v Rusku v auguste 2001 ako špeciálnu prílohu denníka Novaja gazeta – a v tej chvíli sa všetko ešte len začalo.

Prečo by mal čitateľ veriť všetkému, čo v knihe tvrdíte? Niektoré pasáže pripomínajú skôr konšpiračné teórie než dokázané fakty…

Uplynulo presne dvadsať rokov od chvíle, keď v Moskve v septembri 1999 explodovali obytné domy. Tejto udalosti bola kniha venovaná. Za celú túto dobu sa neobjavili žiadne dôkazy, ktoré by vyvracali našu teóriu a tvrdenia. Dokonca aj samotná Federálna služba bezpečnosti (FSB) pripúšťa, že do septembrových teroristických útokov v roku 1999 nebol zapojený ani jeden Čečenec. Pritom druhú vojnu v Čečensku začala Moskva práve ako odpoveď na tieto útoky.

Na moskovské útoky nadväzuje riazanská kauza, ktorú podrobne opisujeme v našej knihe. Išlo o pokus FSB vyhodiť do povetria ďalší dom, tentoraz v Riazani. Pokus, ktorý sa podarilo prekaziť.

To je ale dodnes prípad zahalený veľkým tajomstvom…

Stalo sa to skoro ráno 23. septembra 1999. V ten istý deň začalo ruské letectvo bombardovanie čečenskej metropoly Groznyj, ​​čo mala byť reakcia na tento útok. Lenže informácia o tom, že „teroristický útok“ bol včas odhalený a „teroristi“ zatknutí miestnou políciou, sa zrejme nedostala tam, kam mala. Keď „teroristi“ pri zatýkaní vytiahli preukážky príslušníkov ústrednej (moskovskej) správy FSB, vláda zrazu v panike vyhlásila celú akciu za „cvičenie“.

To však znamenalo, že ruské letectvo bombarduje Čečensko preto, že FSB v Riazani usporiadala akési cvičenie. Kedy a kde bola vo svetovej histórii vyhlásená vojna pre cvičenie vlastných tajných služieb?

Je to však skutočne nezvratný dôkaz účasti FSB na tomto a ďalších teroristických činoch?

Hlavný dôkaz toho, že naša verzia je správna, nám dodala ruská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie