Denník N

Tom Nicholson: Pre dušu Slovenska je kľúčové počuť Gorilu a vidieť, ako funguje krajina

Tom Nicholson v čase protestov proti Gorile. Foto - TASR
Tom Nicholson v čase protestov proti Gorile. Foto – TASR

Novinár, ktorý mal ako prvý spis Gorila, spomína aj na to, ako o nej prvýkrát hovoril ešte v roku 2008 s Jaroslavom Haščákom.

Tom Nicholson pracoval ako redaktor SME, keď ho kontaktoval bývalý agent SIS Peter Holúbek a dal mu materiál Gorila. Nicholson sa ho snažil overiť, až ho potom niekto zverejnil na internete. O kauze napísal knihu a hneď po zverejnení spisu prípad vysvetľoval verejnosti. Dnes žije v Kanade, kde sa druhýkrát oženil a pracuje ako opatrovateľ. S prvou manželkou Luciou Ďuriš Nicholsonovou má dve deti. S Tomom Nicholsonom sme dlhoroční kolegovia, v rozhovore si preto tykáme. 

 

Tak teraz si už aj ty môžeš vypočuť nahrávku, na ktorej Haščák hovorí „Volič je hovno“, teda vetu, ktorú si mu často pripomínal vo svojich textoch. Stihol si to už?

Jasné, že áno. Hneď ráno. Manželka na mňa podozrievavo ráno pozerala, čo to robím v posteli. Hovoril som jej, že jej to neviem veľmi dobre vysvetliť, ale že je to veľmi zaujímavé. Ona išla do práce a ja som tam ležal a počúval.

Je to rozdiel, keď si to čítal a keď to teraz môžeš počuť?

Samozrejme. Nikdy som si nemohol byť istý, čo v prepise vynechali. Z toho, čo som počul, som zistil, že je to veľmi podobné a verné tomu spisu. Cítim zadosťučinenie aj v mene Petra Holúbeka. Som rád kvôli nemu. Konečne môže hocikam chodiť so zdvihnutou hlavou a hovoriť, že urobil to najlepšie, čo vtedy mohol. Som z toho veľmi šťastný.

Keď som sa ho na to teraz opýtala, bol veľmi skeptický. Povedal, že zverejnenie nahrávky vníma ako „ďalšie pokračovanie zneužívanie kauzy v tom najširšom slova zmysle – ekonomicky, politicky, mediálne“ a nie je to preňho zadosťučinenie. Hovorí, že možno niektorým ľuďom to pomôže zorientovať sa v systéme, ale nemyslí si, že to pomôže vyšetrovaniu. Naozaj si myslíš, že cíti zadosťučinenie?

Dlhé roky som s ním nekomunikoval, ale vždy bol taký cynik. Už v rokoch 2008 a 2009, keď sme to riešili, hovoril, že to nemá význam a prečo to vôbec robím, že aj tak sa nič nezmení a ľudia musia sami otvoriť oči. Už vtedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie