Denník N

Má ADHD a ako psychológ pomáha deťom s ADHD. Sám zažil, čo je úzkosť a pocit zlyhania

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Psychológ Radovan Kyrinovič sa venuje chlapcom s ADHD a učí ich v bratislavskom sanatóriu. Aj on má ADHD, teda poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou.

Kedy ste sa dozvedeli, že máte ADHD?

Prvýkrát som nad tým premýšľal, keď som dospieval. Aj keď som sa chcel učiť, nikdy som pri tom nevydržal. Trvalo mi len chvíľku, kým som začal robiť čokoľvek iné. Aj keď išlo o veci, ktoré ma bavili, nevedel som pri ničom ostať. Keď som si začal čítať o ADHD, úplne to na mňa sedelo, ale povedal som si, že sa na to nebudem vyhovárať.

Koľko ste mali vtedy rokov?

Problémy sa naplno prejavili na vysokej škole, kde boli väčšie nároky na štúdium. Vzdelávací systém je u nás nastavený zvláštne. Základnú a strednú školu som prešiel bez problémov, a vôbec som sa neučil. Mal som pár turbulencií, raz som mal na polročnom vysvedčení štvorku z matematiky. Ale to bolo všetko. Prvýkrát som sedel nad učením až pred maturitou, keď som sa učil tri dni a aj vtedy ma „nakopol“ strach a nie vlastná disciplína.

Ako ste fungovali v triede?

Na základnej a strednej škole som bol triedny klaun. Z tejto úlohy plynú určité sociálne výhody, mal som kamarátov, zabával som triedu. Až na vysokej škole ma vylúčili zo štúdia, lebo som neodovzdával práce načas. Nedokázal som ich napísať, niekedy som sa pre úzkosti nedokázal dostať cez prvú vetu seminárnej práce. Často to bolo absurdné, napríklad som pol roka nedokázal otvoriť študentský e-mail, lebo som z neho mával až fyzickú úzkosť. Preto som veľa vecí zmeškal, keďže som o nich nevedel. S tým sa pridružovali ďalšie úzkosti – neustále som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie