Denník N

Film Značkár je ako sledovať na štarte slovenské Apollo

Značkár je inšpiratívny slovenský príbeh otca, pre ktorého sa beh stal cestou k svojmu vlastnému synovi.

Nemusíte o ultrabežcoch a ani o behaní vedieť veľa, a predsa vás film Značkár dostane. Príbeh otca a syna, príbeh vytrvalosti a odvahy, začínajúci v krásnom prostredí kopaníc a Štefánikovej mohyly, je tretím filmom Viliama Bendíka.

Bendík opustil riadiacu pozíciu v korporáte, zmenil život aj životosprávu, vzal do ruky kameru a nakrúca o ultrabehu. Všetky jeho príbehy majú niečo spoločné. Z kina odídete s pocitom, že keď niekto prebehne 12 horských chát (film 12 CH Vysoké Tatry trail), prebehne z Osvienčimu do Žiliny (film Kroky na hrane) alebo v sedemdesiatke zabehne 144 kilometrov (film Značkár), tak vy musíte už konečne tiež dokázať niečo, v čom prekonáte samého seba. Zabudnite na klasiku motivačnej literatúry Dale Carnegieho. Je tu Vilo Bendík.

Po tretí raz sa Bendikfilms zúčastnil aj na Medzinárodnom festivale horských filmov. Ako Viliam hovorí, aby rodičov spod Tatier aspoň raz ročne dostal do kina. Na svoj film. V kine v Poprade sa počas štyroch dní na Medzinárodnom festivale horských filmov dalo vidieť 46 súťažných filmov zo 16 krajín sveta. Medzinárodná porota udelila deväť cien, jednu aj filmu Značkár Stefanik trail 140.

Ale kdeže dokument! Strhujúci dojímavý film.

Martin Urbaník, syn hlavného hrdinu, je utrabežec, ktorý sa objavil už v prvých dvoch Bendíkových filmoch. Je to presne ten typ bežca, ktorý vás irituje, lebo, kým vy sa ledva vlečiete vo vibramách pred vrcholom kopca, on okolo vás prebehne smerom nahor, o chvíľu smerom nadol a ani nie je spotený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie