Denník N

Andruskó sa dohodol na výraznom znížení trestu, jeho výšku zatiaľ nezverejnili

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dohodu medzi prokurátorom a sprostredkovateľom vraždy novinára a jeho snúbenice musí ešte odobriť súd.

Od zadržania vlani v septembri spolupracoval s políciou na objasnení vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Priznal vinu a v piatok sa dohodol s prokurátorom na treste. Výška trestu nie je zatiaľ známa. Isté je len to, že došlo k mimoriadnemu zníženiu a pohybuje sa v rozmedzí medzi ôsmimi až šestnástimi rokmi.

Dohodu musí ešte odobriť súd. V prípade, že by Andruskó nespolupracoval, hrozil mu trest 25 rokov až doživotie.

Zoltán Andruskó vystupoval ako sprostredkovateľ v prípade vraždy investigatívneho novinára.

„Dohoda o vine a treste bola s prokurátorom uzavretá, ale k jej obsahu sa vyjadrovať nebudem,“ reagovala Andruskóova obhajkyňa Lívia Kňažíková.

Uzavretím dohody tento podnikateľ z Komárna oficiálne potvrdil svoju vinu na vražde novinára a jeho priateľky a vzdal sa možnosti, že by o jeho prípade rozhodol súd v riadnom súdnom konaní. Ak súd dohodu potvrdí, Andruskó stráca možnosť odvolať sa.

„Jeho výpoveď bola kľúčová na identifikáciu a obvinenie ďalších páchateľov, najmä ďalšej sprostredkovateľky a objednávateľa,“ vysvetľoval výrazné zníženie trestu Daniel Lipšic, ktorý je právnym zástupcom rodiny Kuciakovcov. Lipšic dodal, že Andruskó sa dohodol aj na iných trestoch, ani tie nespresnil. „Nejde o nič zvlášť výnimočné,“ dodal.

Vykúpil sa

Spoluprácou s políciou a prokuratúrou sa Andruskó vlastne „vykúpil“. Ak by nespolupracoval, tak aj jemu hrozilo za sprostredkovanie vraždy dvoch mladých ľudí 25-ročný trest či doživotie. „Andruskó nie je v pozícii, aby si kládol podmienky,“ povedal dnes Lipšic.

Takáto dohoda nie je v slovenskom právnom systéme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie