Denník N

7 dobrých správ: Afganský maratón prvýkrát zabehol aj Slovák, Košičan čakal na povolenie tri roky

Ilustračné foto – universe.jumpstory.com
Ilustračné foto – universe.jumpstory.com

Nemecko zlacní vlaky, v Egypte našli sarkofágy a v zbierke sa spojili dobrovoľníci aj mestá, aby zachránili hrob spisovateľky Terezy Vansovej. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Marocká novinárka je na slobode

Marocký kráľ oslobodil novinárku Hadžjar Rajsúníovú, ktorú súd poslal do väzenia pre potrat. Ten novinárka popierala a jej rodina spolu s ľudskoprávnymi skupinami hovorili o politickom procese zinscenovanom pre jej prácu a kritiku režimu.

28-ročnú novinárku, ktorá mala rok stráviť za mrežami, prepustili podľa denníka Le Monde spolu s jej snúbencom, gynekológom, ktorý ju vyšetroval, aj zdravotnou sestrou, ktorá mu asistovala.

Lekár na súde tvrdil, že ho Rajsúníová navštívila pre silné krvácanie. Potrat, ktorý je v krajine zakázaný, tiež vylúčili krvné testy. Tie ukázali nízku hladinu tehotenského hormónu, takže by bolo nemožné, aby bola v ôsmom týždni tehotenstva, ako uvádzal policajný lekár a tvrdil prokurátor.

https://twitter.com/M_Hamza_Hachlaf/status/1184538734466916354

2. Nemecko zdraží letenky a zlacní vlaky

Nemecko v reakcii na klimatické zmeny zdraží letenky a zlacní lístky na vlak, informovala agentúra DPA. Daň na letenku do európskych destinácií z nemeckých letísk zdražie o 5,65 eura na 13 eur, pri letoch do 6-tisíc kilometrov sa zdanenie zvýši o približne 10 eur na 33 eur.

Naopak, vláda zníži DPH na lístky na diaľkové spoje vlakom zo súčasných 19 na 7 percent.

Ide o balíček opatrení na ochranu klímy, ktorým chce nemecká vláda splniť klimatický cieľ do roku 2030. Tým je zníženie emisii skleníkových plynov o 55 percent v porovnaní s rokom 1990.

Sériu nových opatrení navrhnutých vládou by ešte do Vianoc mal potvrdiť parlament.

Ilustračné foto – TASR/AP

3. V Luxore objavili sarkofágy

V egyptskom Luxore objavili najmenej dvadsať starovekých drevených sarkofágov. Na Twitteri o tom informovalo egyptské ministerstvo pre historické pamiatky, ktoré zverejnilo aj fotografie. Na nich vidieť farebné rakvy zdobené hieroglyfmi a maľbami.

Ministerstvo uviedlo, že je to „jeden z najväčších a najdôležitejších objavov za uplynulé roky“.

Hrobky sú uzavreté viac ako tisícky rokov a pravdepodobne pochádzajú z obdobia, keď bol Egypt sčasti pod perzskou nadvládou (1994 až 332 pred naším letopočtom).

Ako uvádza agentúra AP, Egypt sa snaží o nových nálezoch dôkladne informovať a prilákať tak viac návštevníkov. Turizmus totiž zasiahli politické nepokoje takzvanej Arabskej jari v roku 2011.

4. Košičan odbehol maratón v Afganistane

Piateho ročníka afganského maratónu sa prvýkrát zúčastnil aj Slovák. Oskar Záhorský, ktorý pochádza z Košíc, čakal na povolenie tri roky.

„Chcel som vidieť Afganistan, toto podujatie som si našiel na internete. Tri roky som bol na čakacej listine kvôli bezpečnosti,“ povedal pre čas.sk.

Maratónu sa zúčastnilo okolo 500 Afgancov a 18 bežcov zo zahraničia, pričom pretekalo aj 25 žien.

„Afganistan je krajina bez akejkoľvek možnosti verejne športovať. Pre ženy je to ešte horšie, ale zvládli to,“ uviedol Záhorský.

5. V Šali vysadia nové stromy

Šalianska radnica vysadí v meste takmer 96 stromov, ktoré pribudnú v štyroch lokalitách, uvádza TASR.

„Prvou je priestranstvo pri frekventovanej komunikácii na Kráľovskej ulici. Na zelenej ploche tu budú vysadené hraby obyčajné a javory mliečne. Druhou lokalitou je medzibloková zástavba na Novomeského ulici, kde bude vysadených niekoľko kusov borovice lesnej a duba letného,“ povedala pre TASR Dajana Hanesová z mestského úradu.

Nové stromy budú tiež v mestskej časti Veča a v zástavbe na Hollého ulici.

„Ďalšie druhy stromov, napríklad borovica lesná, javor mliečny a lipa malolistá, budú vysadené v centrálnej zóne v mestskej časti Veča na Nitrianskej ulici,“ povedala Hanesová s tým, že projekt zrealizujú v priebehu jesene.

Ilustračné foto – Flickr.com/n4i Photo

6. Zachránili hrob Vansovej

Banskobystričania, dobrovoľníci aj členovia evanjelickej cirkvi vyzbierali vo verejnej zbierke viac ako 7-tisíc eur na záchranu hrobu slovenskej spisovateľky Terézie Vansovej, informovala RTVS. Hrob, v ktorom je okrem Vansovej pochovaný aj jej manžel Ján a ich adoptovaná dcéra, sa prepadával a bol roky v dezolátnom stave.

„Myslím si, že keď je to národná kultúrna pamiatka a Vansová bola národná dejateľka, mal by sa o to starať celý národ, a preto sme iniciovali širšiu zbierku, na ktorú prispeli aj viaceré spolky,“ povedala Eva Furdíková, iniciátorka zbierky s názvom Milodar pre Vansovú.

Hrob sa stal národnou kultúrnou pamiatkou v roku 1963. Terézia Vansová však nemala nijakých potomkov, a preto sa o hrob nikto nestaral.

Ako uvádza RTVS, hrob sa nakoniec rozhodla zachrániť evanjelická cirkev, s ktorou sa spojili viaceré mestá a obce, kde táto spisovateľka žila a pôsobila.

7. Na Šarišskom hrade pribudol ďalekohľad

Na najvyššom mieste Šarišského hradu pribudol ďalekohľad, vďaka ktorému si návštevníci môžu pozrieť široké okolie.

Financovala ho radnica Veľkého Šariša a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš.

„OOCR Región Šariš urobila verejné obstarávanie, kúpila ďalekohľad a uzavrela zmluvu o využívaní ďalekohľadu. Pred pár dňami bol ďalekohľad dodaný a namontovaný na najvyššie miesto, na donjon,“ uviedol pre TASR správca hradu Ladislav Babuščák.

Od ďalekohľadu si mesto sľubuje vyššiu návštevnosť hradu.

„Verím, že aj takými malými krokmi prilákame na náš hrad ešte viac turistov. O podporu turizmu v našom meste sa budeme usilovať naďalej,“ povedal pre TASR primátor Veľkého Šariša Viliam Kall. „Hrad bol za posledné roky veľmi zatraktívnený. Veľa prác sa urobilo aj počas tohtoročnej sezóny.“

Šarišský hrad. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie