Denník N

Terapeut nepracuje štýlom „vy ste dieťa pokazili a ja vám ho opravím“, hovorí psychologička

Psychologička Jana Ashford. Foto N - Vladimír Šimíček
Psychologička Jana Ashford. Foto N – Vladimír Šimíček

Nepochybuje, že rodičia robia vždy najlepšie, ako vedia. „Lenže niekedy nemajú potrebnú kapacitu, sú preťažení či majú iné problémy, ktoré im znemožňujú robiť to tak, aby to naozaj bolo pre dieťa najlepšie,“ hovorí psychologička Jana Ashford.

V rozhovore hovorí aj o tom,

  • prečo dnes pozorujeme nárast úzkostí,
  • čo môže byť ich príčinou u dospelých a detí,
  • ako ovplyvňujú úzkosť sociálne siete,
  • prečo je rizikovým vekom štyridsiatka,
  • ako môže rodič pomôcť úzkostnému dieťaťu
  • a či sa dá z úzkosti úplne vyliečiť.

Často sa na vás obracajú ľudia, ktorých trápi úzkosť?

Je ich dosť. Odhadujem, že tvoria minimálne polovicu z mojej klientely. Som v praxi 12 rokov, takže to ešte nemôžem porovnať prierezovo, no aj keď si pozerám štatistiky, vidím, že úzkostí je dnes o čosi viac, ako to bolo kedysi.

S čím to podľa vás súvisí?

Na jednej strane to môže znamenať, že dnes máme väčšie psychologické povedomie ako kedysi. Ľudia si viac uvedomujú, že majú svoje vnútorné prežívanie, ktoré má istú kvalitu, to znamená, že sa tým viac zaoberajú, a teda aj viac riešia úzkosti.

No nárast úzkostí podľa mňa súvisí hlavne s dnešnou dobou, ktorá kladie na ľudí veľké nároky a požiadavky. Je tu obrovský tlak na výkon, cítime, že musíme byť vo všetkom super.

Sčasti je to aj pozostatok výchovy, ktorú zažila ešte aj naša generácia. Boli sme vychovávaní k tomu, že hodnotu máme len vtedy, keď podávame dobrý výkon – v škole, v práci, doma. Jednoducho to máme v sebe zapísané.

A keď to nespĺňame, cítime úzkosť?

Áno. Ľudia, ktorí sú zameraní na výkon, sa môžu ľahko dostávať do situácií, keď sa cítia nekomfortne. Napríklad keď sa od nich niečo očakáva a oni tomu nemôžu prísť na koreň, boja sa, že zlyhajú, a môže im z toho byť úzko. Prežívajú to veľmi intenzívne, lebo je to naviazané na tú spomínanú hodnotu.

Pod nárast úzkostí sa však môže podpísať aj dianie v spoločnosti, ktoré nás oberá o pocit bezpečia. Ľudia dnes často nemajú pocit, že by vo svete vládla spravodlivosť a férovosť. Ešte intenzívnejšie to vnímajú tí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie