Denník N

High 5ive: Hľadáte soundtrack k jeseni? Nech sa páči

Daniel Blumberg (prvý sprava) so spoluhráčmi. Foto - Mute Records
Daniel Blumberg (prvý sprava) so spoluhráčmi. Foto – Mute Records

Kto sa má orientovať v tom množstve kultúrnej ponuky? Tu je osobný výber podujatí, vecí a počinov, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Prechádzať sa hmlou a šúchať nohami v popadaných listoch – dosť veľké klišé, nie? Nech. Jeseň má svoju náladu a mne do nej už dlhšie pasuje Daniel Blumberg. Nosím ho v ušiach, konkrétne jeho minuloročný album Minus. Sociológ Hartmut Rosa hovorí, že dobrý život spočíva v rezonancii so svetom. A ja s Blumbergom rezonujem významne.

Minus je veľmi osobná platňa. Zachytáva rozchod po dlhoročnom vzťahu a tiež psychické problémy, ktoré končia v nemocnici. Blumberg je otvorená umelecká duša, často džemuje v londýnskom Cafe Oto. Tam si našiel spoluhráčov na svoj intímny album. Je to melanchólia, ktorá občas zaškrípe. Dajte si aspoň titulnú skladbu a uvidíte, že zapadne do jesene.

*

K farebným dňom patria aj prechádzky a kto to nemá ďaleko, odskočí si do Viedne. Namiesto MuseumsQuartieru či Mariahilfer Str. si dajte niektorý z veľkých parkov. Napríklad Steinhofgründe v mestskej časti Penzing. Je to vlastne regulárny les s veľkými lúkami. Tam pochopíte, prečo Viedeň stále valcuje rebríčky najlepších miest pre život.

Park je súčasťou veľkého pred sto rokmi navrhnutého areálu psychiatrickej kliniky. Najvýraznejšou budovou je Kostol Sv. Leopolda od architekta Otta Wagnera, dôležité dielo viedenskej secesie. Boží stánok s markantnou zlatou kupolou a gardou anjelov mal byť vľúdny voči pacientom a pôvodne ponúknuť miesto viacerým vierovyznaniam. Dovnútra sa dostanete len cez víkend. Oplatí sa.

Interiér Kostola Sv. Leopolda vo Viedni. Foto - autor
Interiér Kostola Sv. Leopolda vo Viedni. Foto – autor

*

Vymyslite si jednu dobrú otázku a máte hotový formát, ktorý sa dá napĺňať donekonečna. Tá otázka môže napríklad znieť:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie