Denník N

Čaputová verí polícii a kritizuje Kováčika za Gorilu

Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová dôveruje pri vyšetrovaní káuz prokurátorom aj polícii, premiéra Petra Pellegriniho to potešilo.

Prezidentka Zuzana Čaputová dôveruje polícii aj prokuratúre pri vyšetrovaní závažných káuz. Ide najmä o vyšetrovanie nahrávky medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom, o prípad sudkýň, ktoré údajne rozhodovali v Kočnerov prospech, či o Gorilu. Práve v súvislosti s týmto prípadom vyjadrila pochybnosti o dozorujúcom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

Premiér Peter Pellegrini ocenil Čaputovej vyhlásenie už krátko po tom, ako odznelo, pretože „potvrdila, že vyšetrovacie orgány majú voľnú ruku pri vyšetrovaní podozrivých afér a konajú v zmysle známeho padni, komu padni“.

Pellegrini tiež na pondelok zvolal stretnutie s predstaviteľmi generálnej prokuratúry a súdnej rady, aby s nimi hľadal „riešenia na prinavrátenie pošramotenej dôvery k týmto inštitúciám“.

Vyhlásenie po stretnutiach

Prezidentka sa vo štvrtok, teda deň po zverejnení zvukového záznamu Gorily, stretla s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, policajným prezidentom Milanom Lučanským a prvou námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou. Po rozhovore s nimi Čaputová vyhlásila, že si uvedomujú, že situácia je vážna, a pracujú na tom, aby verejnosti ukázali výsledky.

„Predstavitelia polície a prokuratúry, s ktorými som sa včera stretla, majú nateraz moju dôveru.“ Z najvyšších funkcionárov nehovorila len s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorý je práceneschopný.

S políciou aj prokuratúrou sa dohodla na tom, že budú verejnosť informovať. „Aby sme my všetci nemuseli žiť s pocitom, že na každý úkon polície a prokuratúry je potrebný najprv verejný a mediálny tlak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Dušan Kováčik

Kauza Gorila

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie